Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.06.2024

Maailman toiseksi vanhin Lahden kansainvälinen julistetriennale 50 vuotta – tunnusjuliste valittu

Vuonna 1975 aloitettu perinteikäs Lahden kansainvälinen julistetriennale täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Vuoden 2025 Julistetriennalen tunnusjulisteeksi on valittu Rasmus Rantasen työ Julistetornit. Rantasen työ kuvastaa ajassa elävää tapahtumaa ja kääntää julisteen suuren tietomäärän edukseen. Kesän 2025 Julistetriennalen verkkosivut on myös avattu ja kilpailusäännöt julkaistu.

Kuvassa on erilaisia julistepinoja vinottain ja niissä lukee päällä Lahti, International, 1975, 2025, Lahden, Julistetriennale 6.6.- 17.8.2025. Julisteilla on on eri värejä.

Rasmus Rantanen, Julistetorni. Kuva: Malva

 

Seuraava Lahden kansainvälinen julistetriennale nähdään Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa kesällä 2025 ja samalla juhlitaan sen 50-vuotisjuhlaa. Lahden julistetriennale on maailman toiseksi vanhin graafisen alan kilpailu ja näyttely. Maailmankuulu Lahden julistetriennale on nähty Lahdessa jo vuodesta 1975 lähtien.  Tunnusjuliste on perinteinen osa Lahden julistetriennalea ja antaa ilmeen kullekin näyttelylle.

Tunnusjulisteen suunnittelukilpailu järjestettiin 1.3.–29.4.2024. Kilpailu oli avoin kaikille Grafian jäsenille ja visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille. Kilpailuun lähetettiin 79 juliste-ehdotusta. Kilpailun tuomaristoon kuului graafinen muotoilija Pekka Piippo, graafinen muotoilija ja triennalen puheenjohtaja Marion Robinson, graafinen muotoilija Klaus Welp, Grafian toiminnanjohtaja Katri Soramäki ja Malvan amanuenssi Hanna Suihko sekä viestinnän asiantuntija Petra Hasila.

Vuoden 2025 tunnusjulisteen suunnittelija on Rasmus Rantanen. Julisteen nimi on osuvasti Julistetornit. Kuvassa julisteet viittaavat näyttelyn pitkään historiaan ja tuovat esille ilottelevasti julisteiden määrän. Rantanen valmistuu keväällä 2024 LAB Muotoiluinstituutista graafiseksi suunnittelijaksi. Tunnusjulistekilpailun tuomaristo totesi voittajajulisteesta näin:  
”Ilme antaa lupauksen näyttelyn monipuolisesta kattauksesta, tyylien kirjosta ja Malvan julistekokoelman runsaudesta. Työ kuvastaa ajassa elävää tapahtumaa, leikitellen pelkistyksen ja maksimalismin välimaastossa. Rasmus Rantanen on kääntänyt julisteen suuren tietomäärän työn eduksi: katsoja huomaa kuin varkain uppoutuvansa julisteen tekstisisältöihin.”

Julistetriennalen kilpailusäännöt ja verkkosivut

Kilpailuvalmistelut käynnistyvät toden teolla 10.6.2024, kun Lahden kansainvälisen julistetriennalen kilpailusäännöt ja verkkosivut julkaistaan osoitteessa lahtipostertriennial.fi. Ilmoittautuminen kilpailuun aukeaa 1.8.2024.  

Näyttelyjulisteet valitsee kilpailuun lähetettyjen julisteiden joukosta kilpailutoimikunta, joka koostuu suomalaisista graafisen muotoilun ammattilaisista. Tämänkertaisen kilpailutoimikunnan jäsenet ovat Ilona Ilottu, Ilkka Kärkkäinen, Marina Veziko ja Jutta Kivilompolo. Malvaa kilpailutoimikunnassa edustaa kokoelma-amanuenssi Hanna Suihko, joka toimii myös julistetriennalen pääsihteerinä.  

Lahden kansainvälisessä julistetriennalessa palkitaan julisteita korkean graafisen laadun, omaperäisyyden, esteettisyyden ja viestinnällisen funktion perusteella. Julistetriennalen suurin palkinto, Grand Prix, on arvoltaan 5000 €. Palkittavat työt valitsee kansainvälinen, graafisista muotoilijoista koostuva tuomaristo.
 
Julistetriennalen kilpailusarjat

Vuoden 2025 Lahden kansainvälisen julistetriennalen kilpailusarjoja on kolme. 50-vuotisjuhlan kunniaksi kilpailun C-sarjan teemana on ilmaisunvapaus. Julisteet heijastavat omaa aikaansa ja ovat joskus jopa muutoksen moottoreita. Ilmaisunvapaus liittyy erottamattomana osana julisteen olemassaoloon, mutta se ei ole silti tänäkään päivänä kaikkialla itsestäänselvyys.

Kilpailusarjat

A Kulttuurijulisteet, yhteiskunnalliset ja aatteelliset julisteet
B Ympäristöjulisteet  
C Ilmaisunvapaus

C-sarjaan voi halutessaan ilmoittautua nimettömänä. C-sarjaan ilmoittautujilta ei peritä ilmoittautumismaksua.

Ilmoittautuminen Lahden kansainväliseen julistetriennaleen on auki 1.8. – 30.11.2024. Ohjeet ja kilpailusäännöt löytyvät julistetriennalen verkkosivulta:

https://www.malvamuseo.fi/nayttelytkokoelmat/julistetriennale/