Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.01.2023

Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa Espoon Kaupunginteatteriin

Mustan huumorin värittämä esitys tempaa mukaansa mielikuvittelemaan ihmisen jälkeisen elämän. Yksi mahdollinen historia paljastuu kerros kerrokselta, miljoonien vuosien aikajänteellä. Näytelmän ensi-ilta on Espoon teatterissa 31.1.2023.

Kuvassa on noin kymmenvuotias tyttö kasvot ylöspäin ja hänellä on vihreitä rantuja pitkin kasvoja ja päätä.

Kuva: Espoon Kaupunginteatteri

 

Esitys kutsuu kutkuttavaan kuvitteluun yhden mahdollisen kehityskulun äärelle. Mitä tapahtuu, kun ihminen luo tekoälyn, kehittää kyvyn kommunikoida toislajisten kanssa ja joutuu lopulta konfliktiin suhteessaan luontoon? Aikamatka tulevaisuudesta tähän päivään herättää pohtimaan erilaisten suurten ja pienten valintojen vaikutusta tulevaan.

Työryhmän ensimmäisessä yhteisessä näyttämöteoksessa mikään ei ole mahdotonta ja todellisuuden rajat ovat jatkuvassa kuhisevassa liikkeessä. Näytelmä on Espoon Kaupunginteatterin sekä Klockriketeaternin yhteistuotanto.

Tekstin on kirjoittanut Mikhail Durnenkov, yksi merkittävimmistä venäläisistä nykynäytelmäkirjailijoista.  Teoksen lavastuksen on suunnitellut Ksenia Peretrukhina, nimekäs lavastaja, teatterintekijä ja kuvataiteilija, jonka töitä on nähty lukuisissa esityksissä ja näyttelyissä Venäjällä ja muualla. Sekä Durnenkov että Peretrukhina ovat Venäjällä moninkertaisesti palkittuja taiteilijoita, jotka elävät tällä hetkellä maanpaossa.
Esityksen ohjaa monipuolinen, tarkasta rytmistään ja elokuvallisesta lähestymistavastaan tunnettu uuden sukupolven ohjaaja ja dramaturgi Essi Rossi.

Työryhmä:
Näytelmäkirjailija, dramaturgi Mikhail Durnenkov
Ohjaaja Essi Rossi
Lavastaja Ksenia Peretrukhina
Äänisuunnittelija Pauli Riikonen
Pukusuunnittelija Liisa Pesonen
Valo- ja videosuunnittelija Ilmari Paananen
Näyttämöllä Carl Alm, Antonia Atarah, Elmer Bäck, Milla Kangas, Kauri Sorvari