Turun nuorisopalveluiden Panimoteatteri tuo lavalle vuosien varrella poimittuihin tositarinoihin löyhästi perustuvan nuortennäytelmän, jossa kiireisen ja suorituskeskeisen arjen vastapainoksi muodostunut rankka biletys vie nuoren kaveripiireineen syvälle johonkin, josta on vaikea nousta.
Kiireinen elämänrytmi asettaa haasteita myös nuorten elämään. Koulukiireet, kokeet, harrastukset, valmistumispaineet ja usein haastavassa elämänvaiheessa riittämättömäksi jäävä tuki ovat nuorten jokapäiväistä elämää. Lumienkeli-näytelmän keskushenkilö Kata (Olivia Oras) ja hänen kaveripiirinsä ovat löytäneet rankaksi äityvästä biletyksestä vastapainoa arjen aherrukselle.
Pete ja Kata. Kuva: Panimoteatteri
Juhliminen on osa elämää siinä missä koulu ja muut menot. Pian se kuitenkin alkaa saada yhä enemmän otetta arjesta ja ajaa nuoria pikku hiljaa syvemmälle ja synkempiin kuvioihin. Myös huumeidenkäyttö on karkaamassa käsistä. Kaupunkiin tulee ”kuiva kausi” ja ryhmän mahdollisuudet aineiden saamiseksi alkavat käydä vähiin. Seuraa tapahtumien kierre, joka ajaa porukan yhä isompiin ongelmiin ja johtaa ikäviin seurauksiin. Lumienkeli on tarina tytöstä, jonka elämän piti olla hyvää ja tulevaisuuden varmalla pohjalla.
– Lumienkeli perustuu alun perin jo vuonna 2006 ohjaamaani nuorisonäytelmään, jota esitettiin Nuorisokeskus Palatsissa. Se osallistui tuolloin myös Spotti-teatteritapahtumaan, teatteri-ilmaisun ohjaaja Kari Brandstaka nuorisopalveluista kertoo.
Roope ja Lissu. Kuva: Panimoteatteri
Näytelmän teksti tuotettiin käyttämällä devising-menetelmää niin, että ohjaaja (Brandstaka) asetti kohtauksen, jonka näyttelijät improvisoivat ja he tuottivat samalla kohtauksen repliikit. Raakateksti sitten stilisoitiin. Palatsin teatteriklubilaiset saivat tuolloin päättää näytelmän loppuratkaisusta.
– Kirjoitin nyt uusiksi tuon 2006 näytelmän sovittaen sen tähän päivään. Poistin siitä muutamia epäjohdonmukaisuuksia ja täydensin sitä tuoreella materiaalilla. Nuoret näyttelijät ovat myös saaneet tuoda omaa näkemystään henkilöhahmoihin.
Lumienkelissä on laajahko henkilögalleria näytelmän kestoon nähden.
– Mielestäni se oli tarpeen, jotta näytelmä kertoisi, kuinka laajaa piiriä tällainen koskettaa. Uhreinakin voidaan nuorten lisäksi nähdä heidän läheisensä kuten vanhemmat ja yhtä hyvin myös aineiden välittäjät, Brandstaka sanoo.
Panimoteatteri on vapaa teatteriryhmä, joka toimii Auran panimon musiikkitoimintatilassa. Panimoteatterin ensisijainen tehtävä on tuottaa ja mahdollistaa nuorten teatteritoimintaa Turun kaupungissa. Ryhmän näyttelijät ovat turkulaisia nuoria ja teatterinharrastajia. Näyttelijät valitaan aina projektikohtaisesti. Aiempaa kokemusta ei välttämättä tarvitse olla, nuoret saavat myös opetusta näyttelemisestä soveltavan draaman ja teatterin menetelmin. Projekteihin osallistuvat nuoret ovat yleensä 13–18-vuotiaita. Nurisopalveluiden piiriin kuuluvat myös alle 30-vuotiaat aikuiset, ja vanhempia nuoria on mukana niissä rooleissa, joissa ikää on tarvittu enemmän.
Ohjaus & käsikirjoitus: Kari Brandstaka
Kata (päähenkilö, Olivia Oras)
Pete (Katan poikaystävä, Kauri Ruohonen)
Lissu (Katan paras kaveri, Veera Kaasalainen)
Roope (Lissun poikaystävä, Joonas Hyvönen)
Maukka (”kaikkien kaveri”, Ewa Koli)
Sossu (sosiaalityöntekijä, Aslak Alakurtti)
Isä (Katan isä, Jouni Röyskö)
Sika-Makke (diileri, Aslak Alakurtti)
Late (kovis, Joonas Hyvönen)
Bilettäjät (ohjaus) – Maria Kaunismäki