Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.09.2022

Linnut-esitys tutkii siivekkäiden olemassaoloa ja elinolosuhteita nukketeatterin ja visuaalisen teatterin keinoin

Turun Kaupunginteatterin Sopukassa nähdään 7.9.2022 ensi-illassa työryhmä Forsman-Halme-Kultala-Latvala-Sippolan uusi Linnut-esitys. Linnut on nukketeatterillinen tutkielma ja totinen kabaree, joka peilaa lintujen olemassaoloa ja elämää suhteessa luontoon, ilmastonmuutokseen, historiaan ja ihmisten käsityksiin linnuista. Esitys on lähes sanatonta visuaalista teatteria.

 

Kuvassa on keskellä valkoinen lokki ja ympärillä pieniä harmahtavia lintuja. Kuva on musta-valkoinen ja tausta on musta.

Kuva: Turun Kaupunginteatteri

 

Esityksessä näkökulma on vahvasti lintujen - ja samalla myös ihmisten - elinolosuhteissa. “Linnut tuovat meille jatkuvasti viestejä ympäröivästä maailmasta. Ne kertovat ekosysteemien muutoksista moniäänisesti sekä vaieten. Lintujen näkökulmasta voimme yrittää hahmottaa kukoistavaa luonnontilaa tai toisaalta ympäristötuhojen laajuutta, ihmisen linnuilta ja muilta toislajisilta valtaamaa tilaa”, työryhmä toteaa. “Olemme työskentelyn aikana vaikuttuneet lintujen hämmästyttävistä ominaisuuksista ja kyvyistä, samoin kuin siitä, miten moni meille tuttu lintulaji on tällä hetkellä uhanalainen tai erittäin uhanalainen.”

Työryhmä on työskennellyt parviälyn periaatteella, jonka mukaan esitys on toteutettu elävänä organismina työrooleja vaihdellen - esityksellä ei esimerkiksi ole perinteistä ohjaajaa. Esityksen työstämisen aikana työryhmä on etsinyt reittejä kohti lintujen maailmaa saarilta, vesistöistä ja metsistä tarkkaillen siivekkäitä, kohdaten lintubongareita ja lintuhoitolassa vieraillen. Työryhmää ovat myös mentoroineet lintututkija, biologi Elina Mäntylä sekä filosofi Arwen Meereboer.

Esitys lennättää kokijan lintuperspektiiviin yleisimpien ja uhanalaisimpien lintulajien äärelle, nykynukketeatterin keinoin.

Forsman-Halme-Kultala-Latvala-Sippola: Linnut
Ensi-ilta 7.9.2022, Turun Kaupunginteatterin Sopukka.
Muut esitykset 9.9.-4.11.2022.
4.11. näytös on osa Turku International Puppetry Festival TIP-Festin ohjelmistoa.
Suunnattu aikuisille ja nuorille, ei ikärajaa.
Osa lipputuloista lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle ikimetsien suojeluun.

Työryhmä
Konsepti ja esiintyminen: Roosa Halme, Johanna Kultala, Johanna Latvala, Outi Sippola
Valosuunnittelu: Jarkko Forsman
Pukujen suunnittelu ja toteutus: Nanna Mäkinen, Sirpa Järvenpää ja työryhmä
Mentorit: Elina Mäntylä ja Arwen Meereboer
Tanssikoreografia: Leena Harjunpää
Tiedotus: Anni Sundbacka
Valokuvat: Johanna Naukkarinen ja Jussi Virkkumaa (esityskuvat)

Tuotanto: Työryhmä ja Turun Kaupunginteatteri

Yhteistyökumppanit: Nukketeatteritaiteilijoiden verkosto Aura of Puppets, Heinolan Lintuhoitola, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Sagalundin museo Kemiönsaarella, soitonopettaja Anna-Mari Satomaa ja Suomen lintutieteellisten yhdistysten kattojärjestö BirdLife Suomi.

Tukijat:
Majaoja-säätiö, Koneen Säätiö, Konstsamfundet, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Turun Teatterisäätiö

Keskustelutilaisuus
8.10.2022 esityksen yhteydessä toteutetaan keskustelutilaisuus lintujen elinolosuhteista kaupunkisuunnittelun ja kotipihojen näkökulmasta. Keskustelemassa mm. arkkitehti Panu Savolainen ja tutkija Mia Rönkä.