Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.11.2023

Linda Liukas valitsee tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ja on innostunut tietokirjojen lukija

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon kuusi ehdokasta on julkaistu. Palkinnon valitsee tänä vuonna lastenkirjailija Linda Liukas. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.  

 

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2023 ovat seuraavat:

1. Pirkko Saisio – Sopimaton, Heini Junkkaala (WSOY)

2. Minne katosi Antti Järvi?, Antti Järvi (Gummerus)

3. Pohjoistuulen metsä, Ritva Kovalainen & Sanni Seppo, Hilinielutuotanto

4. Aleksi Suomesta, Tuomas Kyrö (WSOY)

5. Sensuroitu – Raamatun muutosten vaiettu historia, Ville Mäkipelto & Paavo Huotari (Otava)

6. Naisvangit – Rikollisuuden kehä maailman onnellisimmassa maassa, Sonja Saarikoski (Siltala)

 

Kuvassa on Linda Liukas kasvokuvassa ja hänellä on vaaleat puolipitkät hiukset.

Linda Liukas. Kuva: Tivi

Palkinnon valitsija Linda Liukas kommentoi suhdettaan tietokirjoihin:

”Emme olisi puhuneet koulukiusaamisesta, nykymusiikista, Kosovon sodasta tai jäkälästä ilman Finlandia-palkintoa. Valitsijana minua innostaa erityisesti, miten palkinto nostaa vuodesta toiseen aivan uusia teemoja yleiseen keskusteluun.

Missä me ihmiset olemme hyviä? Tämä teema korostuu nyt tietokirjallisuudessa. Maailmassa on tolkuton määrä sirpaleista tietoa, taulukoita ja tarinoita, joita tekoäly survoo yhteen selittämään maailmaa. Silti nautin tietokirjailijan tarkan, tutkivan katseen voimasta ja siitä, miten kirjoittaminen kuroo yhteen henkilökohtaisen selityksen maailmasta.

Olen lukenut viime vuosina palkituista Finlandia-kirjoista noin puolet. Käytän finalistilistoja usein lukuideoideni lähteenä. Siinä mielessä olen varmaankin tyypillinen suomalainen lukija.

Finlandia-kirjoista muistan erityisen hyvin Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi -teoksen. Olin yläasteikäinen, ja tieteiskirjallisuutta pidettiin lähinnä avaruusolioiden täyttämänä lasten kevyenä pulp-kirjallisuutena. Minulle palkinto oli tärkeä, sillä Sinisalon kirja tarjoaa mahdollisuuden miettiä, mitä, miten ja miksi ajattelemme. Se on myös esimerkki siitä, miten tarinat vievät teknologiaa ja samalla maailmaa eteenpäin.”

Ehdokkaat valitsee lautakunta, jonka puheenjohtajana toimi median ja viestinnän ammattilainen Paula Salovaara sekä jäseninä tietokirjailija, innovaatio johtaja Henri (Henkka) Hyppönen sekä toimittaja Petja Pelli.
Mikä on tietokirjallisuuden Finlandia?

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Finlandia-palkinto perustettiin vuonna 1984, jolloin siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.

https://kirjasaatio.fi/finlandia/tietokirjallisuuden-finlandia