Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.01.2021

Liisi Tandefelt Hella Wuolijoen klassikkonäytelmässä ”Entäs nyt, Niskavuori?” Mikkelin Teatterissa

Mikkelin Teatterissa saa ensi-iltavuoron Entäs Nyt, Niskavuori?Monumentaalisen Niskavuori-sarjan viimeiseksi jääneessä osassa Loviisana nähdään Liisi Tandefelt ja näytelmän ohjaa Raija-Sinikka Rantala. Ensi-ilta on lauantaina 23.1.

 

Liisi Tandefelt Hella Wuolijoen klassikkonäytelmässä ”Entäs nyt, Niskavuori?” Mikkelin Teatterissa

Liisi Tandefelt. Kuva: wikipedia.org

 

Entäs nyt, Niskavuori? on Hella Wuolijoen klassikkonäytelmä, joka kuuluu teatterilavojen kestosuosikkeihin. Näytelmä sijoittuu toisen maailmansodan runtelemaan Suomeen, missä Niskavuoren tila joutuu koville ja monien vaikeuksien eteen. Maanluovutukset evakoille, rahan arvon aleneminen ja sukulaisriidat perinnöstä repivät tilaa, joka on kaatunut kokonaan kolmen naisen harteille, vanhan Loviisa-emännän, hänen poikansa Aarnen lesken Ilonan sekä heidän tyttärensä Lillin.

1940-luvulle sijoittuva näytelmä tuo esille myös tänä päivänä ajankohtaisia kysymyksiä omaishoidosta ja vanhusten asemasta yhteiskunnassamme. Niskavuoren vanha emäntä on omistanut elämänsä vuosikymmenet Niskavuoren menestykseen, kuten niin monet muutkin naiset hänen aikanaan. Mikä on hänen asemansa nyt tilasta päätettäessä, kun hän on jo elämänsä ehtoopuolella? Riittääkö vanhan emännän rakkaus Niskavuoren tilaa kohtaan pelastamaan tilan tulevaisuuden?

Näytelmän ohjaa Raija-Sinikka Rantala, joka on toiminut pitkällä urallaan niin ohjaajana, teatterinjohtajana kuin kirjailijanakin. Rantala on ohjannut aikaisemmin kaksi Niskavuori-näytelmää Lahden kaupunginteatterissa.
- Klassikkonäytelmät kertovat sitä asiaa ihmisessä, joka ei ole muuttunut ja joka säilyy ikuisesti. Klassikot ovat sellaisia näytelmiä, joissa on meidän olemassaolomme kannalta keskeisiä kysymyksiä, Rantala toteaa.

Näytelmässä nähdään sekä vierailijoita että tuttuja Mikkelin Teatterin näyttelijöitä. Niskavuoren vanhan Loviisa-emännän roolissa on Liisi Tandefelt, Ilonaa esittää Riina Uimonen, Juhani Multiaa Aapo Oranen, Lilliä Venla Laari, Kaarle Niskavuorta Vintte Viitanen, Martta Santalana nähdään Marjaana Viitanen ja tohtori Santalana Risto Kopperi, Sandraa esittää Tuuli Anikari, apteekkaria Tuomas Turkka, vouti Rissasena on Ismo Sievinen ja rovastina Vintte Viitanen.

Käsikirjoitus: Hella Wuolijoki
Ohjaus: Raija- Sinikka Rantala