Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.02.2024

Liisa Pentti +Co:n ja rendezvous’n ensi-ilta Kiasma-teatterissa 3.5. – ”Epämuodostunut helmi” on runollinen tanssiteos osana Kuin kotona näyttelyä

Suomalaisen tanssin uranuurtaja Liisa Pentti luotsaa uuden tanssiteoksen, jonka ansioitunut tanssitaiteilijoiden yhteisö rendezvous on Pentiltä tilannut. Epämuodostunut helmi – tansseja keväälle ja hiljaisuudelle nähdään 3.–11.5.2024 Kiasma-teatterin näyttämöllä. Esitys on osa Kiasman Kuin kotonaan -näyttelyä, joka lähestyy kuulumisen ja kodin kysymyksiä nykytaiteen kautta.

 

Kuvassa on vihreällä taustalla Liisa Pentti tanssimassa puolivartalokuvassa. Hänellä on pää alaspäin ja oikea käsi ojennettuna ylöspäin ja vasen käsi ojennettuna sivulle. Pentillä on päällään vihreä t-paita ja siniset farkut.

Kuva: Kansallisgalleria/Pirje Mykkänen

 

”Oli kutkuttavaa saada kutsu vierailulle rendezvous-yhteisöön. Työskentely viiden kokeneen, omaa praktiikkaa harjoittavan tanssintekijän kanssa on mahdollisuus synnyttää jotain erityistä ja omalakista. Odotan malttamattomana huhtikuussa alkavaa prosessin seuraavaa vaihetta ja teoksen hidasta, pinnan alaista muotoutumista kohti ensi-iltaa”, kertoo Pentti.

Epämuodostunut helmi – tansseja keväälle ja hiljaisuudelle on koreografioitu teos viidelle tanssijalle, Hanna Ahdille, Anna Maria Häkkiselle, Anna Mustoselle, Maija Mustoselle ja Anna Torkkelille. Esitys on saanut innoituksensa japanilaisen säveltäjän Susumu Yokotan levytyksestä Baroque sekä ranskalaisen kirjailijan Marguerite Durasin elokuvakäsikirjoituksesta Aurélia Steiner (Vancouver).

Teoksen lähtökohtia ovat tanssin suhde hiljaisuuteen, tekstiotteista syntyvät assosiaatiot sekä musiikki, ja se jatkaa Pentin tutkimusmatkaa äänen, tilan ja liikkeen perustavanlaatuisten tanssillisten kysymysten parissa.

Epämuodostunut helmi – tansseja keväälle ja hiljaisuudelle on runollinen koreografia inhimillisen ja epäinhimillisen välimaastossa – maastossa, joka on vaikeasti sanallistettavassa ja jossa tanssin paikka muotoutuu yhä uudelleen. Kenties se on avaruudellinen rakkaustarina – tanssille.

Liisa Pentti +Co on helsinkiläinen tanssiryhmä, jonka keskeiset arvot ovat taiteellinen tinkimättömyys ja omaäänisyys. Vuonna 2000 perustetun ryhmän taiteellinen profiili sijoittuu tanssin, esitystaiteen ja nykyteatterin kansainväliseen kenttään. Liisa Pentti +Co:n työskentelyä leimaa kokeellisuus ja uusien ilmaisumuotojen etsiminen.

rendezvous on kuuden tanssi- ja esitystaiteen aloilla pitkään työskennelleen taiteilijan, Hanna Ahdin, Anna Maria Häkkisen, Anna Mustosen, Maija Mustosen, Masi Tiitan ja Anna Torkkelin työyhteisö ja taiteilijayhdistys.

Liisa Pentti +Co & rendezvous: Epämuodostunut helmi – tansseja keväälle ja hiljaisuudelle
Kiasma-teatteri

Ensi-ilta 3.5.2024

Muut esitykset:

5.5.2024
7.5.2024
8.5.2024
11.5.2024

Koreografia ja ohjaus: Liisa Pentti
Tanssi: Hanna Ahti, Anna Maria Häkkinen, Anna Mustonen, Maija Mustonen, Anna Torkkel

Pukusuunnittelu: Siru Kosonen
Valosuunnittelu: Ina Niemelä
Äänisuunnittelu: Jouni Tauriainen
Koreografinen keskustelukumppani: Pia Lindy
Tuotanto: Liisa Pentti +Co, rendezvous, Kiasma-teatteri
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki, Koneen Säätiö

https://kiasma.fi/