Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.07.2023

Lauri Markkasesta Vuoden karikatyyppi

Vuoden karikatyypiksi on valittu Yhdysvaltojen NBA-liigassa pelaava suomalainen koripalloilija Lauri Markkanen.

 

Kuvassa on karikatyyri Lauri Markkasesta, joka on vinosti kuljettamassa palloa.  Mustassa paidassa lukee Utah 23 Takana on oranssia erämaata ja pallo, jonka päällä on kaatuva lintu.

Karikatyyppi Lauri Markkasesta, Olli Anikari. Kuva: Skarpit

 

Valinnan teki Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit yhdessä viime vuoden karikatyypin,THL:n hyvinvointivaikuttajat-osaston johtajan ja tutkimusprofessorin, virologi Mika Salmisen kanssa.

Lauri Markkanen on historian ensimmäinen suomalainen koripalloilija, joka pääsi pelaamaan NBA:n tähdistöotteluun. Koripalloilun supertähti suorittaa parhaillaan varusmiespalvelustaan Santahaminassa.

Skarpit on Grafian alainen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta. Vuoden karikatyyppi -nimitys on kunnianosoitus. Karikatyypiksi valitaan suomalainen, mediassa vahvasti esillä ollut henkilö, joka on persoonaltaan ja ulkoiselta olemukseltaan mielenkiintoinen piirrettävä.

Vuosinäyttelyssä on esillä myös killan jäsenten omia näkemyksiä Vuoden karikatyypistä.

 

Kuvassa on Lauri Markkasen kasvot keskittyneen tuimana ja ulospän menee viivoituksia. Kuva on musta-valkoinen karikatyyrikuva.

Karikatyyppi Lauri Markkasesta, Miki Wallenius. Kuva: Skarpit

 

Näin piirtäjät kommentoivat Markkasta:

”Haastavaa on saada kuvattua Markkasen voima, pitkäraajaisuus, käsien ilmeikkyys ja kasvot, jotka ovat sekoitus maskuliinisuutta ja feminiinistä herkkyyttä”

”Markkasta piirtäessä on hallittava vertikaalinen perspektiivi”

”Sotamies Markkanen, pituutenne on 213 cm, korkean paikan leirinne on peruttu”.

Vuoden karikatyyppi Lauri Markkanen saa valita myöhemmin itselleen yhden hänestä tehdyistä karikatyyreistä. Työt ovat esillä Skarppien vuosinäyttelyssä Taidekeskus Taarastissa, Nastolassa (Lahti).

Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat olleet Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen, Sauli Niinistö, Jan Vapaavuori, Heikki Kinnunen, Santtu-Matias Rouvali, Kalervo Kummola ja Mika Salminen.

Skarpit Taarastissa

Killan 14. vuosinäyttely on nimeltään Skarpit Taarastissa. Näyttelyssä on esillä karikatyyrejä ja pilapiirroksia 11 eri taiteilijalta. Näyttelyn taiteilijat ovat: OlliBull Anikari, Markku Haapaniemi, Teppo Järvi, Juha Kalliolahti, Erkki Kangas, Kerberos (Kalevi Laalo), Jorma Lampela, Pasi Rahikainen, Juha Sihto, Heimo Suomalainen ja Miki Wallenius.

Näyttely on Taarastissa esillä 5.–30.7.2023. Taidekeskus Taarasti, Taarastintie 6, 15660 Nastola.