Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.03.2023

Laura Gustafssonin Mikään ei todella katoa käsittelee epätoivoista taistelua muunlajisten eläinten hyväksi

Mikään ei todella katoa on Laura Gustafssonin kuudes romaani ja pyörremyrskymäinen tarina eläinteollisuudesta, idealismista ja lajirajat ylittävästä kumppanuudesta.

 

Kuvassa on osa krjan kannesta. Vaalean vihreällä pohjalla kukkaköynnöstä ja siinä eri värisiä kukkia.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Like

 

Keski-ikäistyvä ammattiaktivisti huomaa kadottaneensa uskon elämään. Vuosikaudet hän on hiippaillut öisissä navetoissa, tuijottanut karmaisevaa videomateriaalia ja tehnyt kärsivällistä valistustyötä. Silti vieläkin joku kysyy, eikö hän ole ajatellut porkkanoiden tunteita.

Eläinteollisuus kasvattaa tuotantomääriään, eikä auta, vaikka muotitalot kieltäytyvät turkiksista ja kahviin kaadetaan kauramaitoa. Ylivoimaisen vastustajan edessä hän joutuu valitsemaan, jatkaako taistelua vai onko pako paras vaihtoehto.

Laura Gustafsson (s. 1983) nousi vuonna 2011 rytinällä Suomen kirjallisuuskenttään menestysromaanillaan Huorasatu, joka oli ehdolla Finlandian, Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja Nuori Aleksis -palkinnon saajaksi. Dramaturgiksi kouluttautunut Gustafsson työskentelee myös teatterin, tv:n ja kuvataiteen parissa. Lisäksi hän on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, kolumnisti ja podcastaaja.

Vuodesta 2012 Gustafsson on tehnyt yhteistyötä kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa. Työparin teoksia on nähty Helsingin Taidemuseon yksityisnäyttelyssä sekä kansainvälisissä biennaaleissa, ja projekti on saanut Mediataiteen valtionpalkinnon. Yhdessä toimittaja Emilia Männynvälin kanssa Gustafsson tekee kirjallisuusaiheitakin sivuavaa Syndikaatti-podcastia.

Mikään ei todella katoa ilmestyy 9.3.2023.