Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.09.2019

Laulaja-säveltäjä Petri Laaksonen aloitti 25-vuotisjuhlakiertueen

Laulaja-lauluntekijä Petri Laaksonen aloitti koko syksyn mittaisen konserttikiertueen, jolla hän juhlistaa 25-vuotista uraansa laulajana. Kiertue kestää kaksi kuukautta ja sen aikana Petri esiintyy kirkkokonserteissa laajalti eri puolilla Suomea.

 

Kuvassa on kaksi kasvokuvaa Petri Laaksosesta, joista oikeanpuoleisessa Laaksosen katse on vasemmalle ja hiukset ovat harvassa päälaella.  Toinen kuva on vasemmalla ylhäällä ja se on musta-valkoinen nuoruusajalta.  Kuvan sävy on tumman sini-harmaa.

Kuva: petrilaaksonen.net

 

Petrin ensimmäinen soololevy Täällä Pohjantähden alla ilmestyi neljännesvuosisata sitten syyskuussa 1994. Levyn suosion tuoman keikkamäärän ja studiotöiden vuoksi Petri jätti säännöllisen päivätyön yläasteen ja lukion musiikinopettajana. Ensilevyn nimikkosävelmästä muodostui vuosien aikana yksi ikonisimmista suomalaisen mielenmaiseman kuvaajista.

Petri on säveltänyt lisäksi kappaleita muille artisteille, muun muassa euroviisusävelmät Eläköön elämä Sonja Lumpeelle vuonna 1985, Sata salamaa Virve Rostille vuonna 1987 sekä Oot voimani mun Anna Erikssonille vuonna 2000. Hän on julkaissut 13 soololevyä, useamman kokoelmalevyn sekä useita teemallisia albumeita. Uset levyt ovat myyneet kultaa tai platinaa. Merkittävä aluevaltaus olivat vuosikymmenen vaihteessa Vanha laulu -levylle levytetyt laulut klassikkorunoiljijoiden teksteihin (Eino Leino ja Kaarlo Sarkia) sekä kolme vuotta sitten julkaistu jäähyväislaulujen levy In Memoriam – Elät aina minussa.

Petri kokee itse olevansa ennen kaikkea live-esiintyjä ja kiertueen ohjelmisto koostuukin hänen laajan tuotantonsa helmistä, kuten kappaleista Täällä pohjantähden alla, Tein lasinkuultavan laulun, Sata salamaa, Kirkas kipinä, Meren laulua kuuntelen, Hyvää matkaa, Reissulaulu ja In Memoriam.

“25-vuotta sitten pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen unelmani ja sain tehdä soololevyn, joka rakentui Täällä Pohjantähden alla -laulun ympärille. Tämä on laulu, joka muutti elämäni. Tekstin oli kirjoittanut lukioikäisenä Turkka Mali, jonka sinikantisessa vihossa teksti oli piileskellyt vuosikymmeniä. Vuosien aikana laulu on saanut siivet alleen niin, että olen saanut esittää sitä mitä erilaisimmissa juhlissa ja tilaisuuksissa, muun muassa kaikille tänä aikana virassa olleille presidenteille muista yleisöistä puhumattakaan. Se on liitetty ihmisten tärkeisiin hetkiin ja suomalaiseen mielenmaisemaan. 25 vuotta sitten en osannut edes haaveilla ammatin vaihdosta opettajasta päätoimiseksi esiintyjäksi, jolla olisi mahdollisuus julkaista yi 20 levyä”, Petri sanoo.

Petri jatkaa uraansa edelleen: “Nykypäivän hitit tuntuvat usein melko typistetyiltä. Itse olen aina rakastanut laajoja melodioita ja tunnekylläistä harmoniaa, jotka parhaimmillaan koskettavat kuulijoita, rohkaisevat ja lohduttavat niin ilossa kuin murheenkin hetkellä. Ihmiset ovat halunneet niitä kuulla ja tulla konsertteihin, mistä olen kiitollinen. Haluan olla uskollinen nuoruuteni näylle ja säveltää ja laulaa melodisia ja koskettavia lauluja tämän juhlakiertueen jälkeenkin. Tehdä musiikkia, jolla on syvempää merkitystä ihmisille. Jospa jokin laulu voisi vastakin jäädä elämään ihmisten muistiin.”

Petri on palkittu uransa aikana useilla kulta- ja platinalevyillä. Viime vuonna hänelle myönnettiin Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan arvostettu kirkkotaiteen Engel-palkinto.

Täällä Pohjantähden alla
Kiertueaikataulu ja paikkakunnat:

12.9. Nivalan kirkko
13.9. Oulun tuomiokirkko
15.9. Pori. Teljän kirkko
19.9. Järvenpään kirkko
29.9. Ylöjärven kirkko
5.10. Jyväskylä. Kuokkalan kirkko
6.10. Kajaanin kirkko
24.10. Pöytyän kirkko
26.10. Paimio. Tapahtumatalo Isku
27.10. Loimaa. Kanta-Loimaan kirkko
28.10. Sastamalan kirkko
30.10. Turku. Mikaelin kirkko
31.10. Vantaa. Pyhän Laurin kirkko
4.11. Kuopio. Alavan kirkko
5.11. Iisalmi. Kustaa Adolfin kirkko
6.11. Kajaanin kirkko
7.11. Kuhmon kirkko
8.11. Kontiolahden kirkko
9.11. Vihdin kirkko
10.11. Harjavallan kirkko
13.10. Kotkan kirkko
15.11. Mikkelin tuomiokirkko
16.11. Nurmijärven kirkko, mukana Nurmijärven musiikkiopiston orkesteri
17.11. Salo. Halikon kirkko
20.11. Forssan kirkko
23.11. Riihimäen kirkko
24.11. Kouvola. Kuusankosken kirkko
27.11. Hollola. Salpakankaan kirkko
6.12. Lappeenranta. Lauritsalan kirkko

Muut konsertit:

1.9. Tampere. Messukylän kirkko. Gospel Gentlemen-konsertti Jaakko Löytyn ja Pekka Simojoen kanssa
25.9. Helsinki. Temppeliaukion kirkko. Gospel Gentlemen-konsertti Jaakko Löytyn ja Pekka Simojoen kanssa
27.9. Turku. Henrikin kirkko. Syksyn kirkas kipinä - konsertti, mukana Turun Karjalakuoro.
1.11. Helsinki. Viikin kirkko. In Memoriam-konsertti.
3.11. Lapuan tuomiokirkko. Lauluja särkyneille-konsertti
12.11. Oulaisten kirkko. Gospel Gentlemen - konsertti