Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.07.2021

Lassi Alhorinne esittää Kymmenen kohtausta kirkossa KoKo teatterissa

Kymmenen kohtausta kirkossa on näyttelijä Lassi Alhorinteen kiertävä monologiesitys, joka perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon sekä elämään.

Lassi Alhorinteen kiertävä monologiesitys perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan elämään.

Lassi Alhorinne. Kuva: Koko Teatteri.

Esityksen lähtökohtana oli Sadinmaan teos Kymmenen käskyä kirkolle, joka ilmestyi Into-kustannukselta vuonna 2014. Sadinmaan kesäiset haastattelut Malmin hautausmaalla pehmensivät materiaalia niin, että esitys tavoittelee nyt lähes lapsenomaisesti yhteyttä esiintyjän ja katsojien välille.

"Me olemme kaikki yhtä. Voimme löytää yhteyden kaikkien elävien olentojen, luontokappaleiden, puiden ja kivien välille."

Esityksessä käsitellään ikuisuutta, rakkautta ja läsnäolon merkitystä tässä ja nyt. Toisaalta äänensä saavat kuuluviin tämänkin ajan teemat, jotka puhuttavat sekä Suomen evankelisluterilaista kirkkoa että koko Suomen kansaa. Tervehdyksensä esitykseen tuovat itse Kaikkivaltias, Kreikkalainen vapaustaistelija Mikis Theodorakis sekä kansan syvät äänet. Esityksessä tavataan myös teologinen neuvonantaja, Sielu-niminen koira sekä monenlaisia viisaita puita juurineen. Tärkeintähän on kuitenkin ikuinen yhteys toisiimme.

“Eikö me olla Jumalan kansa tämänpuoleisessa maailmassa, hänen läsnäolossaan, eikä tuonpuoleisessa poissaolossaan?”

Kymmenen kohtausta kirkossa on viisikymmentä vuotta täyttävän Alhorinteen 35-vuotistaiteilijaesitys. Hän on esiintynyt teattereissa, televisiossa ja radiossa. Kai Sadinmaa on tunnettu kirkon kriitikko. Hän oli Suomen ensimmäionen pappi, joka vihki samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan. Tuomiokapituli uhkaa päättää Sadinmaan pappisviran syksyllä 2021.

Kymmenen kohtausta kirkossa kantaesitetään KokoTeatterissa 2.8. ja toinen esitys 4.8.

Esiintyjä Lassi Alhorinne
Sellisti Aleksi Kaufmann
Kuvat Justus Mättö
Koreografi Jorma Uotinen