Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.02.2021

Lars von Trierin Melankolia saa suomenkielisen kantaesityksensä Kajaanissa

Kajaanin kaupunginteatterin ja sadsongskomplex:fi -teatteriryhmän ovat yhdessä tuottaneet näytelmän Melankolia. Näytelmä saa suomenkielisen kantaesityksensä Kajaanin kaupunginteatterissa 13. helmikuuta. Lars von Trierin alun perin elokuvaksi kirjoittama Melankolia on lähes käsittämättömän kaunis kuvaus siitä kohtalosta, joka lopulta odottaa meitä kaikkia. Mutta ensin on rakkaus.

Kuvassa ovat Melankolian näyttelijät rivissä näyttämöasoissaan.

Kuva: Aki Loponen

 

Minä rakastan

Kaikki alkaa häistä. Ystävät, sukulaiset ja työkaverit ovat kokoontuneet juhlimaan kahden nuoren menestyjän liittoa näiden yltäkylläiseen, huolellisesti suunniteltuun ja täsmällisesti aikataulutettuun hääjuhlaan. Kaikki ei kuitenkaan suju suunnitelman mukaan. Ensin pettää aikataulu. Kaason hermot joutuvat koetukselle. Eikä pelkästään hänen. Ilmapiiri juhlassa kiristyy kiristymistään, sillä jotain suurempaa on tulossa: Melankolia.

Esitys on vahvassa kansainvälisessä nosteessa olevan helsinkiläisen sadsongskomplex:fi -teatteriryhmän ensimmäinen esitys Suomessa viiteen vuoteen. Koronarajoitusten vuoksi katsomoon otetaan edelleenkin kerrallaan vain 20 katsojaa.

Ryhmä on tuottanut tähän mennessä kahdeksan yhteistuotantoa yhden oman tuotantonsa lisäksi ja sen esitykset ovat kiertäneet teattereita ja keskeisiä eurooppalaisia teatterifestivaaleja mm. Pietarissa, Avignonissa, Edinburghissa, Brysselissä, Tbilisissä, Novgorodissa, Brestissä, Mariborissa ja Luxemburgissa.

Yhdessä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa valmistettu ”Melankolia” on ryhmän ensimmäinen tuotanto Suomessa viiteen vuoteen.

Kirjoittanut Lars von Trier
Suomennos, sovitus ja ohjaus Jari Juutinen
Lavastus ja videosuunnittelu Tinja Salmi
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
Pukusuunnittelu Riitta Raunio

Näyttämöllä Perttu Hallikainen, Tarja Heinula, Kristina Koivumies, Salla Loper, Kimmo Penttilä, Juho Uusitalo, Sampsa Timoskainen, Mika Silvennoinen ja Satu Turunen sekä Aino Lipponen/Aarni Lipponen

Jari Juutinen, teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija
Juutinen opiskeli vuodet 1984–1990 Oulun yliopiston kirjallisuuden laitoksella. Vuonna 1990 hän aloitti dramaturgina Oulun kaupunginteatterissa, josta hän siirtyi samaan tehtävään Lahden kaupunginteatteriin 1994. Vuonna 1995 hän perusti muutaman muun teatterin ammattilaisen kanssa Lahteen Teatteri Vanhan Jukon, jonka johtajana hän toimi vuodet 1995–2007. Juko-vuosinaan hän oli perustamassa myös Lainsuojattomat-liikettä ja -festivaalia ja oli liikkeen näkyvimpiä hahmoja yhdessä Kristian Smedsin, Leea Klemolan ja Annamari Karjalaisen kanssa. Hän on saanut Lainsuojattomien teattereiden Hilikka-tunnustuspalkinnon yhdessä Ritva Sorvalin kanssa. Vuosina 2007–2015 Juutinen toimi teatterinjohtajana Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Vuodesta 2015 Juutinen on työskennellyt pääasiassa kansainvälisesti.

Näytelmäkirjailijana Juutinen käsittelee usein vaikeita aiheita ja yhteiskunnan kipupisteitä, kuten ylivelkaantuneen perheenäidin kohtaloa tutkivassa ”Julia, Julia!” -näytelmässä tai vuoden 1918 kapinoinnin ja 2000-luvun alun mellakoinnin yhteyksiä ”Lahti” -näytelmässä. Kansainvälisesti menestyneen "Julia, Julia!" -näytelmän ohella Juutisen tunnetuimpiin näytelmiin kuulunee ”Minä olen Adolf Eichmann”, joka on käännetty usealle kielelle ja esitetty muun muassa Ranskan Avignon Off -teatterifestivaalilla 2008.

Suomen lisäksi Juutinen on ohjannut muun muassa Luxemburgissa (Theatre du Centaure), Georgiassa (Liberty Theatre) ja Venäjällä (Teatr Dramy Im. F. M. Dostoevskogo). Juutisen ohjauksia on lisäksi vieraillut kansainvälisesti muun muassa Ranskassa, Venäjällä, Valko-Venäjällä, Kuubassa, Georgiassa, Liettuassa, Virossa, Luxemburgissa, Iso-Britanniassa, Sloveniassa, Armeniassa ja Yhdysvalloissa.

Lisätietoa esityksestä https://www.kajaaninteatteri.fi/ohjelmisto/melankolia/