Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.04.2023

Lapua 1976 -elokuva yhdestä Suomen tuhoisimmista onnettomuuksista - katso traileri

Toni Kurkimäen ohjaaman Lapua 1976 -elokuvan virallinen traileri on julkaistu 13.4., Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen vuosipäivänä.

 

 

Lapua 1976 on tarina rakkaudesta, rohkeudesta ja toivosta. Elokuva on tositapahtumiin pohjautuva rakkaustarina ihmisistä, jotka joutuvat keskelle Lapuan Patruunatehtaan räjähdystä. Se on tarina vahvasta eteläpohjalaisesta yhteisöstä, joka yhteistyöllään estää vielä suuremman tuhon syntymisen. Käsikirjoitusta varten haastateltiin onnettomuuden kokeneita ihmisiä vuosien ajan. Lapuan patruunatehtaan räjähdys on yksi Suomen rauhanajan historian tuhoisimpia onnettomuuksia.
 
Elokuvan pääosissa ovat Jussi-palkittu Linnea Leino (Tytöt Tytöt Tytöt, Punttikomedia), Konsta Laakso (Oma maa), Hannu-Pekka Björkman (Ikitie) ja Leo Sjöman (Tuntematon Sotilas).

 

Kuvassa ovat Linnea Leino ja Konsta Laakso kasvot vastakkain ja kuva on puolivartalokuva. Tausta on vaalea. Heijastuksena näkyy vasemmalla alhaalla palomiehen kasvot ja kypärä. Kuva on osa julisteesta.

Osa julisteesta. Kuva: Blanckface

 
Synopsis
Kaisa (Linnea Leino) palaa vuosien jälkeen takaisin kotiseudulleen. Hän kohtaa nuoruuden rakkautensa Matin (Konsta Laakso) ja vanhat tunteet heräävät eloon molempien työskennellessä Lapuan Patruunatehtaalla. Menneisyyden setvimisessä osansa on tehtaanjohtajana toimivalla Kaisan isällä (Hannu-Pekka Björkman), uudella puolisolla Juhanilla (Leo Sjöman) sekä vaietuksi jääneillä asioilla. Lapua 1976 on tarina rakkaudesta keskellä Suomen historian tuhoisinta onnettomuutta Lapuan patruunatehtaalla ja pohjautuu tositapahtumiin.

Tuotanto
Kuvauksia varten tehtaan räjähdyspaikka lavastettiin Tiistenjoen Nuorisoseuran kentälle. Lataamo luotiin VR:n vanhaan makasiiniin Seinäjoelle jonne saatiin Lapuan Taidemuseolta alkuperäisiä lataamokoneita.

Lapua 1976 on kuvattu Lapualla keväällä 2022. Elokuvan tuotantobudjetti on 1,2 miljoonaa euroa. Elokuvan on ohjannut Toni Kurkimäki ja käsikirjoittanut Tuukka Haapamäki. Elokuvan tuottavat Pekka Pohjoispää ja Mikko Jokipii tuotantoyhtiö Blankfacelle. Elokuvan levittää Kuusan Kino.
 
Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta Suomen 1.9.2023.