Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.05.2020

Lappeenrannan kaupunginteatterin koronateatterilta kuunnelmana Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjä-ilveily- ensimmäinen Suomessa julkisesti esitetty suomenkielinen näytelmä

Lappeenrannan kaupunginteatteri julkaisee verkkosivuillaan kuunnelmana ensimmäisen Suomessa julkisesti esitetyn suomenkielisen näytelmän, eli Pietari Hannikaisen Silmänkääntäjän, joka on kaksinäytöksisen ilveily vuodelta 1846. Kuunnelma on osa Lappeenrannan kaupunginteatterin someteatterin tuotantoa, jonka tarkoituksena on viihdyttää ja tuottaa ihmisille kulttuurielämyksiä koteihin koronapandemian aikana.

 

Kuvassa on näyttelijä Noora Koski kuulokkeet korvissaan ja pitkät hiukset hulmuavat vasemmalle.  Koskella on punamusta verryttelypusero päällään.

Näyttelijä Noora Koski. Kuva: Aki Loponen

 

Pietari Hannikainen oli kirjailija, lehtimies sekä maanmittari. Hän toimitti muun muassa Viipurissa ilmestynyttä Kanava-lehteä sekä Sanansaattaja Viipurista -lehteä. Hannikaisen näytelmä Silmänkääntäjä eli Jussi Oluvisen matka Hölmölään, esitettiin ensikertaa yleisölle lappeenrantalaisessa yksityiskodissa vuonna 1846. Nyt näytelmästä voi nauttia kuunnelmana jokaisessa yksityiskodissa.

Kuunnelma on kuunneltavissa Lappeenrannan kaupunginteatterin verkkosivuilla osoitteessa: https://lprteatteri.fi/fi/Ohjelmisto/Someteatteri-

Kuunnelma on kuultavissa myös teatterin Youtube-kanavalla:

 

 

Pietari Hannikainen, Silmänkääntäjä
kaksinäytöksinen ilveilys vuodelta 1846

Rooleissa:

Jussi Oluvinen, tilaton: Jussi Lankoski
Liisa, Jussin vaimo: Noora Koski
Matti Hölmönen, kestikievari, kylänvanhin: Jarno Hyökyvaara
Katri, Matin vaimo: Vilma Putro
Mari, Hölmösten piika: Sanna Kemppainen
kertoja: Samuli Punkka
Hölmölän kyläläisiä: kaikki
 
Ohjaus: Iiris Rannio

Äänisuunnittelu ja tekninen toteutus: Olli-Pekka Pyysing ja Tomi Arone