Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.03.2020

Lappeenrannan Balettigaalassa 2020 on luvassa energiaa ja tanssin hurmaa järjellä ja sydämellä Hollannista ja Espanjasta

Lappeenrannan Balettigaala tarjoaa elokuussa jälleen kutkuttavan energialatauksen ja tanssin kirjoa laidasta laitaan. Vuoden 2020 Balettigaalan esitykset nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä perjantaina 28.8. ja lauantaina 29.8.

 

Balettigaalan päävieraaksi saapuu jo aiemmilta vuosilta tuttu hollantilainen Introdans, joka on valloittanut maailmaa kansainvälisillä kiertueillaan. Hollannin Prinsessa Margriet on ryhmän kuninkaallinen suojelija.

 

Kuvassa on tanssijoiden silhuetti mustana ja tausta on oranssin keltainen.

Conrazoncorazon. Kuva: Hans Gerritsen

 

Introdans esittää Lappeenrannassa Conrazoncorazon-teoksen. Balettigaalan taiteellisen johtajan Juhani Teräsvuoren mukaan näyttävässä ensemble-teoksessa soi nostalginen kabareemusiikki, joka kutsuu tanssiin ja ilotteluun.

– Kun Introdansin energiset tanssijat ja espanjalainen huippukoreografi Cayetano Soto lyövät lahjakkaat päänsä yhteen, tuloksena syntyy juuri Conrazoncorazon, järki ja sydän. Huumori on vaikea laji, mutta tässä iloa ja vauhtia tihkuvassa teoksessa se sykkii ja sytyttää.

Balettigaalan ohjelmistoon tuo omat mausteensa ruotsalainen koreografi Alexander Ekman, joka työskentelee johtavien tanssintekijöiden kanssa ympäri maailmaa.

– Ekman aiheuttaa teoksillaan hämmennystä ja hämmästystä ja se on juuri hänen tarkoituksensa. Hänen sanomansa puhuttelee voimakkaasti yleisöä.

– Lappeenrannassa on aiemmin nähty Ekmanin suurteos Cacti. Nyt on vuorossa kolmen naistanssijan Swingle Sisters Introdansin esittämänä. Teos on Ekmanin varhaista tuotantoa ja se on palkittu peräti kahdessa kategoriassa Hannoverin arvostetussa koreografia kilpailussa, Teräsvuori taustoittaa.

Balettigaalassa nähdään myös tanskalaista osaamista. Johan Kobborg on tehnyt loistavan uran tanssijana Tanskan kuninkaallisessa baletissa sekä vierailevana tähtenä ympäri maailmaa. Viime aikoina hän on menestynyt myös koreografina ja Lappeenrannassa elokuussa nähtävä Les Lutins on yksi hänen esitetyimmistä koreografioistaan.

– Koreografiassa tanssijat Marina Minoiu, Cristian Preda ja Takahiro Tamagawa kohtaavat näyttämöllä viulistin ja pianistin ja luvassa on virtuoosien ilotulitus. Kobborgin teos ei vaadi esittäjiltään vain briljanssia ja taituruutta, vaan myös charmia ja hyppysellisen allegroa silmäkulmaan.

– Kobborg on luonut todellisen helmen, mutta viittaako teoksen nimi tontut viulukappaleeseen La Ronde les lutins vai esiintyjiin, se jääköön katsojan päätettäväksi, Teräsvuori sanoo.

Viime vuosina Lappeenrannan Balettigaala on esitellyt maailmalla hienosti menestyneitä suomalaisia naistanssijoita. Teräsvuori kertoo, että tulevassa gaalassa on kuitenkin miesten vuoro.

– Suomalainen Rasmus Ahlgren valmistui hiljattain Pietarin Vaganovan balettiakatemiasta ja tanssii tällä hetkellä solistina Permin baletissa Venäjällä. Myös hänen partnerinsa Ulyana Moksheva tulee Permin baletista ja saamme nähdä heiltä klassista ohjelmistoa.

Lappeenrannan Balettigaalan ohjelmisto täydentyy kevään aikana.