Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.01.2022

Lankojen värjäys bioroskilla on innostanut yhteisprojektiin jo tuhansia osallistujia

Vuoden käsityötekniikka 2022 on värjäys luonnonväreillä. Tammikuun puolivälissä Taitoliitto käynnisti Värjätään yhdessä -purkkivärjäysprojektin ja ryhmään on parissa viikossa liittynyt 2200 jäsentä.

"Halusimme tarjota todellisen matalan kynnyksen lähestymistavan lankojen värjäämiseen, sellaisen, että jokainen voi helposti omassa kotona kokeilla värjäystä luonnonväreillä", kertoo Taitoliiton viestintäkoordinaattori Johanna Aydemir. "Raaka-aineina tässä värjäyksessä ovat helposti kotoa saatavat väriaineet, kierrätämme erilaisia kotikeittiön bioroskia väriaineeksi, esimerkiksi monista hedelmien kuorista ja sipulinkuorista saadaan lankoihin hyvää ja kestävää sekä ekologista väriä", hän jatkaa.

 

 

Taitoliiton käynnistämä Värjätään yhdessä -purkkivärjäysprojekti on vuoden 2022 käsityötekniikka eli värjäys luonnonväreillä.

Sipulivärjäyspurkki.  Kuva: Ritva Tuomi

Värjäysasiantuntijana Värjätään yhdessä -purkkivärjäyksessä toimii Anna-Karoliina Tetri, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja luonnon väriaineilla värjäämisestä. Hän on laatinut nelivaiheisen ohjeen, jossa kerran viikossa ilmestyvän ohjeen mukaan rakennetaan väriaineista ja langasta lasipurkki ja se laitetaan odottamaan värjäytymistä 3–4 viikoksi. Ainoa tarvittava lisäaine on aluna, joka kiinnittää väriaineen kuituun. Maaliskuun alkupuolella ovat kaikki väripurkit valmiita ja on tutustuttu neljään erilaiseen värjäysmateriaaliin.

Lasipurkin sisältö on ollut värjäytymässä 3-4 viikkoa ja on valmis.

Valmis sipulivärjäyspurkki.  Kuva: Ritva Tuomi

Ryhmän suosio yllätti myös järjestäjät. "Odotimme ehkä tuhatta jäsentä, mutta tammikuun alussa perustetussa ryhmässä on jo yli 2000 innostunutta värjääjää ja värjäyspurkkeja rakennetaan myös monissa koululuokissa yhteisenä projektina. Tämä on todella iloinen asia, purkkivärjäys onkin hyvä oppimisprosessi kouluun ja yhdistää useampaa oppiainetta mainiosti. Purkin seuraaminen on myös lapsille kiinnostavaa, väripurkki sopisi hyvin vaikka päiväkodin ikkunallekin", vinkkaa Johanna Aydemir.

"Värjäyskiinnostus on näkynyt myös alueellisissa taitokeskuksissa iloisena ja innostuneena kurssikiinnostuksena ja värjäystarvikkeiden kysyntänä. Värjäyksen kevään kurssimme näyttävät olevan todella suosittuja ja kiinnostukseen vastataankin runsaalla ja monipuolisella kurssitarjonnalla", kertoo Taito Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja Seinäjoen kuulumisia.

Taitoliitto valitsi Vuoden käsityötekniikan nyt kuudennen kerran. Tänä päivänä merkittävä syy kotivärjäykseen luonnon väriaineilla on kokonaisvaltaisen luontoelämyksen liittäminen käsityöharrastukseen sekä halu vähentää omien tekstiilien kemikaalikuormaa. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla Taitoliitto haluaa osaltaan herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista.

Kesällä taitoyhdistykset järjestävät kursseja lupiinivärjäyksestä ja samalla haastetaan haittakasvitorjuntaan. Lupiiniin kukista ja varsista saadaan hyvää väriainetta ja samalla voidaan toteuttaa tärkeää haittakasvin hävitystä.

Lue lisää Värjätään yhdessä -projektista, osa 1, värjäys sipulinkuorilla:
Värjäys: Purkkivärjäys sipulinkuorilla - Taitojärjestö