Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.01.2021

Lakota-kansan naisista ja heidän ympäristötaistelustaan kertova dokumentti End of the Line: The Women of Standig Rock DocPoint-festivaalilla

Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvasta Lakota-kansasta kertova dokumentti End of the Line: The Women of Standing Rock tulee Suomen-ensi-iltaan DocPoint-festivaalilla. Festivaali järjestetään tänä vuonna valtakunnallisena verkkofestivaalina 29.1. – 7.2.2021. Elokuvan on ohjannut Shannon Kring ja se on yhdysvaltalaisen Red Queen Median, Playart Productionsin ja Solar Filmsin yhteistuotantoa.

 

Kuvassa on Floris Ptesáŋ Huŋká katsomassa tasangolla avaraa maisemaa ja seisoo sivuttain traditionaalisessa tumman violetissa asussa.

Tiedotteen pääkuva: Floris Ptesáŋ Huŋká, päällikkö White Bullin lapsenlapsen lapsenlapsi. Kuva: Cinthia Carolina Casco

 

End of the Line: The Women of Standing Rock kertoo pohjoisamerikkalaisen Lakota-alkuperäiskansan naisista, jotka vaarantavat henkensä yrittäessään pysäyttää Dakota Access -öljyputken rakennustyöt omien maidensa halki suurilla tasangoilla Standing Rock -reservaatissa Pohjois-Dakotassa, Yhdysvalloissa. Putki kulkee Standing Rock -reservaatin alueen pyhien alueiden ja hautausmaiden halki ja sen pelätään saastuttavan alueen halki kulkevan Missouri-joen sekä sen ympäristön.

End of the Line: The Women of Standing Rock on myös kertomus Amerikan alkuperäiskansojen kokemasta järjestelmällisestä ja rakenteellisesta sorrosta ja väheksynnästä, taloudellisesta ja sosiaalisesta alempiarvoisuudesta sekä väheksyvästä kohtelusta, joka jatkuu edelleen.

Alkuperäiskansojen järjestämät mielenosoitukset keväällä 2016 ylittivät uutiskynnyksen ympäri maailmaa. Dokumentaristi Shannon Kring oli paikalla mielenosoitusten alussa ja kuvasi niiden etenemisen aina pakkopurkuun saakka. Dokumentin tapahtumat alkoivat, kun viisi Standing Rock -sioux-kansan jäsentä perusti rauhanomaisen leirin protestiksi Dakota Access -öljyputkelle huhtikuussa 2016. Sioux-kansan mukaan öljyputki on musta myrkkykäärme, josta heidän esi-isänsä varoittivat. Lakotat kuuluvat sioux-kansaan.

 

Kuvassa taideteos, jossa on ruskealla pohjalla takaa päin kuuden naisen hahmot, joista viisi vilkuttaa ja yhdellä on lapsi sylissään.

Kuvassa taideteos, jossa on ruskealla pohjalla takaa päin kuuden naisen hahmot, joista viisi vilkuttaa ja yhdellä on lapsi sylissään. Kuva: Brad Cornelius & Dan Walden (Solar Films / Red Queen Media / Playart Productions)

 

Mielenosoitusreportaasin sijaan keskeiseksi nousikin tarina Lakota-kansan naisista ja heidän taistelustaan ylikansallista öljyjättiä vastaan ja omien oikeuksiensa puolesta. Dokumentti on myös universaali kertomus siitä, kuinka alkuperäiskansat ympäri maailmaa joutuvat edelleen taistelemaan oikeudestaan puhtaaseen veteen, maankäyttöön sekä elämäntapaansa.

Lakota-kansan jäsenet LaDonna Brave Bull Allard, Sky Roosevelt-Morris ja Pearl Daniel-Means sekä Ogala Lakota -suvun matriarkka Lula Red Cloud, päällikkö Red Cloudin lapsenlapsen lapsenlapsi sekä ohjaaja Shannon Kring vierailivat Suomessa vuonna 2018, jolloin he osallistuivat julkiseen paneelikeskusteluun sekä antoivat haastatteluja.

Elokuvan jälkityöt on tehty Suomessa ja sen maagisen musiikin ovat säveltäneet Ville Tanttu ja Neil Kring. Elokuvan ovat leikanneet Lesley Kubistal ja Joona Louhivuori. Elokuvaa ovat Suomessa tukeneet Suomen elokuvasäätiö, YLE ja AVEK.

https://docpointfestival.fi/event/end-of-the-line-the-women-of-standing-rock/

Elokuvan tiedot

Ohjaus
Shannon Kring

Tuotanto
Shannon Kring, Sophia Ehrnrooth ja Pearl Daniel-Means

Vastaavat tuottajat
Pearl Daniel-Means
Sophia Ehrnrooth
Markus Selin
Jukka Helle
Shannon Kring
Tzo’-Nah
Marc Gerke
Amanda Romania
Nick Polizzi
Ashley Gates Jansen

Henkilöt elokuvan esiintymisjärjestyksessä
Wašté Win Young
Phyllis Young
LaDonna Brave Bull Allard
Pearl Daniel-Means
Linda Black Elk, PhD
Amy Goodman
Madonna Thunder Hawk
Sky Roosevelt-Morris
Floris White Bull
Sara Jumping Eagle, MD
Vanessa “Sioux-Z” Dundon
Kristen Tuske
Zintkala Mahpiya Win Black Owl
Frances Zephier
Frances “Punchy” Hart

Kuvaus
Marc Gerke

Leikkaus
Lesley Kubistal
Joona Louhivuori, F.C.E.

Musiikki
Ville Tanttu
Neil Kring

Tuotanto
Red Queen Media
Playart Productions
Solar Films

Televisiointi, Suomi
Yle