Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.05.2024

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan uudessa näyttelyssä käsitellään tarinoita selviytymisestä

Toukokuussa avautuva ryhmänäyttely Määränpää kertoo tilanteista, joissa on pakko jättää koti ja kotiseutu, ja joissa määränpää on tuntematon. Miltä tuntuu, kun kaikki tuoksuu, maistuu ja näyttää erilaiselta kuin siellä, missä on itse kasvanut?

Kuvassa on vasemmalla seinällä keltapohjaisia kasvokuvia. Valkoisella päätyseinällä on mustia piirroskuvia. Lattialla on ohuen varren päässä valkoisia jääkukkia.

Määränpää -näyttely. Kuva: Tiina Rekola/Lahden museot

 

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan kevään uusi näyttely Määränpää tuo yhteen kaksitoista suomalaista nykytaiteilijaa, jotka käsittelevät teoksissaan luopumisen ja uuden löytämisen teemoja. Kuraattori Veikko Halmetoja kertoo, että näyttelyssä katsoja kohtaa erilaisia lähtemisen ja saapumisen tarinoita, mutta niiden rinnalla kulkee myös vahvasti esteettinen tulkinta kulttuurien kohtaamisesta.

Ihmisten väliset kohtaamiset eivät aina ole helppoja, mutta kulttuurinen ymmärrys pehmentää niitä. Näyttely käsittelee kriisejä ja niiden seurauksia, inhimillistä kärsimystä sekä tarinoita selviytymisestä. Osa taiteilijoista kertoo pakkomuuttamisesta ja sen syistä ja seurauksista dokumentaarisin keinoin, osa vie kokijan niiden tunnelmien äärelle, joita pakon edessä paennut ihminen kohtaa.  

 

Kuvassa on takaseinällä olevia teoksia rivissä ja keskellä on paksu valkoinen seinä. Seinällä on kasvokuvia ja takaseinällä on tiiliseinä ja sen takana on iso heijastettu kasvokuva.

Määränpää -näyttely. Kuva: Tiina Rekola/Lahden museot

 

Lähteminen voi olla pakkomuuttamista, mutta myös tavoitteellista ja toivottua. Kotiseudultaan eri syistä paenneiden määrä maailmassa on noussut viime vuosina korkeammaksi kuin koskaan aiemmin. Viime vuosien sodat, konfliktit, humanitääriset ja ekologiset kriisit ovat nostaneet pakenemaan joutuneiden määrän maailmassa jo yli 110 miljoonaan. Tarinat ovat erilaisia, lähtemisen syyt ovat erilaisia, mutta tarve inhimillisille kohtaamisille on samanlainen määränpäästä riippumatta.

Näyttelyn kaksitoista taiteilijaa ovat Stefan Bremer, Kalle Hamm, Dzamil Kamanger, Joel Karppanen, Zagros Manuchar, Luciana Mariano, Melina Paakkonen, Anu Pentik, Sepideh Rahaa, Kaj Stenvall, Kirsimaria E. Törönen ja Ilkka Väätti. Näyttelyn teokset sekä erilaisten teemojen ja tekniikoiden parissa työskentelevät taiteilijat muodostavat moneen suuntaan aukeavan kokonaisuuden. Näyttelyssä nähdään muun muassa valokuvia, maalauksia ja videoteoksia. Näyttelyn konseptin suunnittelussa on ollut mukana Jarkko Lehtopelto.

Määränpää on esillä Malvan ensimmäisessä kerroksessa 3.5.-3.11.2024.

https://www.malvamuseo.fi/