Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.10.2022

Lahden kaupunginteatterin täyttää 100 vuotta ja tarjoaa kaksi mielenkiintoista kantaesitystä: Minä, Tellervo ja Totuuden hinta

”Pitkänsillanranta, Helsinki. Vuosi 1968. Mä pelkään, että mä oon juuri tehnyt elämäni suurimman virheen. Suomen Kuvalehdestä soitettiin. Pyysivät, että alan itse kirjoittaa sitä Rouva Koiviston päiväkirjaa. Ja mä suostuin.”

 

Kuvassa on Tellervoa esittävä näyttelijä ja kuvassa hän istuu pöydän ääressä kädet leuan alla ja hänellä on turkoosi kiiltävä pusero päällään. Taustalla on ruskeaa seinää, josta heijastuu Mauno Koiviston kasvot.

Tommi Mattila, Kuvasiskot/Finna

 

Minä, Tellervo on näytelmä sisäisestä vallankumouksesta ja se kuvaa Tellervo Koiviston elämää poliittisena vaikuttajana, presidentti Mauno Koiviston puolisona ja yksityishenkilönä. Intensiivinen draama kertoo lasikattojen rikkoutumisesta, naisen elämästä vallan ytimessä ja kodin hiljaisuudessa.

Uuden kotimaisen draaman takaa löytyvät näytelmäkirjailija Anna Krogerus ja ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen, jonka alkuperäisideaan näytelmä pohjautuu. Esityksen osatuottajana toimii Tampereen Teatteri. Kantaesityksen ensi-ilta on 18.1.2023 Eero-näyttämöllä.

Tammikuun lopulla, 28.1., on tarjolla poliittinen murha venäläiseen tapaan eli Totuuden hinta. Suomen kantaesitys on trillerimäisesti etenevä tarina entisestä Venäjän turvallisuuspalvelun agentista Aleksandr Litvinenkosta. Näytelmä on taitavasti rakennettu draama sekoittaen tositapahtumia, jännitysnäytelmää ja karnevalismia. Putinin arvostelijana tunnetun Litvinenkon ja hänen vaimonsa Marinan vaiheita seurataan parinkymmenen vuoden ajan Moskovasta Lontooseen.

Brittiläisen Lucy Prebblen näytelmä pohjautuu arvostetun toimittajan, Luke Hardingin kirjaan Vaiennettu. Jäätävästä aiheestaan huolimatta esitys muodostaa ajatuksia herättävän ja viihdyttävän teatterielämyksen, joka sukeltaa poliittisiin syövereihin teatterin ja komiikan keinoin. Ohjaajana toimii Anne Rautiainen. Putinin roolissa näemme tuoreen näyttelijäntaiteen professori Jarkko Lahden.

Yhteistuotannot tarjotaan yhdessä Musiikkiteatteri NYTin ja Red Nose Companyn kanssa. Kerrosten välissä kertoo kolmen kolmekymppisen tarinan 2020-luvun Suomessa. Teos tarjoaa katsojilleen Musiikkiteatteri NYT -ryhmän omaleimaista musiikkia ja hersyvää tragikoomista huumoria 15.2. alkaen.

Kriitikoiden ja yleisön suosikki Aleksis Kivi jatkaa voittokulkuaan myös Lahdessa. Red Nose Company feat. Avanti! tarjoaa komedian miehestä, josta tuli monumentti eli Aleksis Kivi saa neljä lisäesitystä loppuunmyydyn syksyn jälkeen.

Ohjelmistossa jatkavat järjettömän hauska musikaali Something Rotten! Jotain mätää!, koko perheen leikkisä Tiltu ja Lettu ja leikkimökin asukas, tyylikäs Rouva C., Lahden historiaan perustuva Kostonkierre sekä hervoton tragikomedia Kaaos.

Vuosi 2023 on juhlan aikaa, sillä teatteritalo täyttää 40 vuotta ja ammattimainen teatteritoiminta Lahdessa 100 vuotta.