Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.02.2024

Laatokan majakkasaaren elämästä kertova kirja on Vuoden karjalainen pitäjä- ja kyläkirja 2023

Hanhipaasi – Elämää Laatokan majakkasaarella on Vuoden karjalainen pitäjä- ja kyläkirja 2023. Hanhipaasi on pieni majakkasaari, joka sijaitsee Laatokalla, lähellä Valamon saariryhmää. Kirjailija Johanna Pakolan kirjoittama teos kertoo saaren historiasta ja sen asukkaiden elämästä.

Kuvassa on eri ikäisiä ihmisiä kalliolla retkellä ja takana näkyy valkoista majakkaa. Useilla on vakoiset mekot tai puserot. Kuva on osa kirjan kannesta. Kuva on musta-valkoinen.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Vanavesi

 

Hanhipaasi – Elämää Laatokan majakkasaarella -kirja esittelee Hanhipaaden majakkasaarella ja Laatokan laineilla yli 100 vuotta sitten vietettyjen kesien muistoja lasten kirjoittamina. Kirja sisältää valokuvia ja piirroksia, iloja, suruja ja muita ajatuksia: lähtöjä ja palaamisia. Mukana on majakkamestari Erikssonin perheen vaiheet ja Laatokan majakoiden historiaa myös muualla kuin piskuisella saarella Valamosta lounaaseen.   

Teos etenee kolmessa eri tasossa. Yhtenä tasona on karjalaisen perheen kohtalot majakkasaarella, toisena tasona on Laatokan majakoiden kehitys ja vaiheet ja kolmantena tasona perheen lasten muistelmat Hanhipaadelta.

Voittajakirjan valinnassa raati kiinnitti huomiota teoksen luettavuuteen, ylisukupolviseen tarinaan, karjalaisten juurien esiin tuomiseen ja historialliseen näkökulmaan elämästä Karjalassa. Lisäksi valintaa tehdessä huomioitiin kirjan graafinen suunnittelu ja taitto. Raati totesi kirjailija Johanna Pakolan onnistuneen työssään hyvin.

Raatina toimi Karjalan Liiton varapuheenjohtaja Pekka Määttänen. Kirjakilpailun tulokset julkistettiin Karjalan Liiton vuotuisilla Pitäjä- ja sukumessuilla Karjalatalolla Käpylässä Helsingissä marraskuussa 2023.

Teoksen on toimittanut Johanna Pakola ja julkaissut Vanavesi.

https://vanavesi.fi/