Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.01.2022

Kymmenen uutta musiikin legendaa Suomen musiikin kunniagalleria 2022 -näyttelyssä Musiikkimuseo Famessa

Musiikkimuseo Famen sydän on Suomen musiikin kunniagalleriaa esittelevä näyttely. Tähän menneessä kunniagalleriaan on valittu 33 jäsentä, joista viimeisimpänä valitut ovat esillä tämän vuoden. Suomen musiikin kunniagalleria on vuosittain vaihtuva ja täydentyvä näyttely, joka esittelee kotimaisen musiikin suurimmat tähdet ja on kansainvälisesti ainutlaatuinen ylirajaisuudessaan; mukaan pääsevät kaikkien musiikinlajien edustajat.

Musiikkimuseo Famen Kunniagalleriaan valitaan vuosittain aina kymmenen uutta jäsentä, joista osa voi olla jo edesmenneitä, osa nykytähtiä ja ovat esillä galleriassa valitsemisvuoden ajan.

Musiikin kunniagalleria 2022 -näyttely. Kuva: Musiikkimuseo Fame

Laaja-alaisesti Suomen musiikkielämää edustava valintakomitea on valinnut kymmenen uutta jäsentä ja legendaa Musiikkimuseo Famen vuoden 2022 Kunniagallerian päänäyttelyyn: Kaj Chydenius, Dingo, George de Godzinsky, Eino Grön, Paula Koivuniemi, Erja Lyytinen, Pave Maijanen, Oskar Merikanto, Jorma Panula ja Annikki Tähti.

Erja Lyytinen on yksi kymmenestä vuoden 2022 Musiikkimuseo Famen Kunniagalleriaan valituista musiikin legendasta.

Erja Lyytinen. Kuva: Timo Happonen

Näyttelyssä on esillä uniikkia esineistöä, kuvia, videoita, tarinoita ja haastatteluja. Musiikkimuseo Famessa pääset muun muassa tanssilavalle Eino Grönin kanssa, kokemaan nostalgisen Dingo-manian sekä virtuaalisesti Erja Lyytisen keikalle.

”Ainutlaatuisena erityspiirteinä näyttelyssä on Oskar Merikannon vuonna 1916 säveltämä ja nyt ensimmäistä kertaa tallennettu Kasakan Kehtolaulu. Tämän harvinaisuuden esittävät lahjakkaat Sibelius Akatemian opiskelijat sopraano Marianne Montonen ja pianisti Jyri Mishukov”, toteaa Musiikkimuseo Famen vanhempi tutkija ja sisältöjohtaja Jukka Tiilikainen.

Musiikkimuseo Famen näyttelyssä 2022 on Oskar Merikannon vuonna 1916 säveltämä ja nyt ensimmäistä kertaa tallennettu Kasakan Kehtolaulu, esittäjänä Sibelius Akatemian opiskelijat.

Oskar Merikanto. Kuva: Verlag K.G. Fazer, Historian kuvakokoelma, Museovirasto

”Esillä on myös ensimmäistä kertaa Merikannon Kasakan Kehtolaulun käsikirjoitus, jota ei ole aikaisemmin löytynyt, eikä se ole aiemmin ollut julkisesti nähtävillä. On hienoa, että tämän kauniin yleisölle tuntemattoman laulun ja käsikirjoituksen voi nyt kuulla ja nähdä nyt Musiikkimuseo Famessa, Suomen Musiikin Kunniagallerian 2022 uudessa päänäyttelyssä”, kertoo Musiikkimuseo Famen museojohtaja Olli Ilmolahti.

Yleisölle uusi näyttely avautui perjantaina 21.1.2022

Kaikki kunniagallerian jäsenet ovat edelleen esillä Musiikkimuseo Famessa päänäyttelyn vaihtumisesta huolimatta; myös tulevaisuudessa. Lisätietoja osoitteessa: https://musiikkimuseofame.fi/kunniagalleria.

Aikaisemmin Suomen musiikin kunniagalleriaan valitut jäsenet ovat:

2020

Aino Ackté, Jean Sibelius, Georg Malmstén, Dallapé, Toivo Kärki, Reino Helismaa, Olavi Virta, Konsta Jylhä, Katri Helena, Juice Leskinen, Nightwish, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen ja Hurriganes.

Nightwish -yhtye oli vuoden 2020 yksi kymmenestä Musiikkimuseo Famen Kunniagalleriaan valituista legendoista.

Nightwish. Kuva: Ville Juurikkala

2021

Danny, Laila Kinnunen, Värttinä, Harmony Sisters, Apocalyptica, Einojuhani Rautavaara, Juha ”Junnu” Vainio, Karita Mattila ja Martti Talvela.

Laila Kinnunen on yksi vuoden 2021 Kunniagalleriaan valituista legendoista.

Laila Kinnunen.  Kuva: Kurkivaara-Filmi Oy

Musiikkimuseo Fame on ehdokkaana vuoden eurooppalaiseksi museoksi 2022 –European Museum of the Year Award (EMYA)

Musiikkimuseo Fame on nimetty ainoana suomalaisena museona ehdokkaaksi vuoden eurooppalaiseksi museoksi 2022. Palkinto on jaettu vuodesta 1977 lähtien ja palkinnon saajat julkistetaan toukokuussa 2022 järjestettävässä European Museum of the Year Award (EMYA) -konferenssissa Tartossa. Lisätiedot: https://www.europeanforum.museum/en/emya-twentytwo.

 

Musiikkimuseo Famessa Suomen musiikkia esitellään monipuolisesti  ja monen musiikkilajin kautta.

Kuva:  Musiikkimuseo Fame

Musiikkimuseo Fame

Helsingin Pasilassa sijaitseva Musiikkimuseo Fame on uuden ajan elämyksellinen museo, jossa Suomen musiikkia esitellään monipuolisesti ja monen musiikkilajin kautta. Musiikkimuseo Famen pyrkimyksenä on nostaa Suomen musiikin arvoa ja arvostusta kunnioittaen kaikkia musiikin tekijöitä. Kekseliäät teknologiset innovaatiot ovat osa ideologiaamme, jolla kutsumme kävijämme osallistumaan ja kokeilemaan.