Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.05.2017

Kymi Sinfoniettan ja Pietarin Filharmonian upeat yhteiskonsertit Kouvolassa ja Kotkassa

Kymi Sinfoniettan ja Pietarin Filharmonian ainutlaatuinen yhteistyö saa jatkoa tällä kertaa Suomi 100 vuotta -teeman alla. Kymi Sinfoniettan ja maineikkaan Pietarin Filharmonian yhteiskonsertit kuullaan Kuusankoskitalolla tiistaina 6.6. ja Kotkan konserttitalolla keski-viikkona 7.6. (Kymijoen Lohisoiton avajaiskonsertti).

Konsertista on tulossa upea elämys – lavalla soittaa yhtä aikaa yli 60 Pietarin Filharmonian ja Kymi Sinfoniettan muusikkoa huippusolistin ja -kapellimestarin kanssa. Suomalaiset ja venäläiset muusikot yhdistävät voiman-sa Klamin ja Šostakovitšin mestariteosten äärellä, solistina on suomalainen huippusellisti Marko Ylönen ja orkesterin soinnista vastaa Pietarin Filharmonian kapellimestari ja Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailun voittaja Nikolai Alexeev.

Kymi Sinfonietta ja Pietari Filharmonia, juliste
Kuva: Kymi Sinfonietta

Suomalais-venäläisessä konserttiohjelmassa

Klamin Kalevala-sarja ja Šostakovitšin sellokonsertto nro 1
Legendaarisen Pietarin Filharmonian muusikot ovat jo kiertäneet ahkerasti ympäri maailmaa kevään aikana, konsertteja on kuultu mm. Yhdysvalloissa New Yorkin Carnegie Hallissa, Keski-Euroopassa Berliinin filharmoniassa ja Kiinan kiertueella eri kaupungeissa. Pian on Kymenlaakson vuoro, kun yli 30 muusikkoa tästä yhdestä maailman arvostetuimmasta ja vanhimmasta orkesteriorganisaatiosta saapuu konsertoimaan Kymi Sinfoniettan kanssa.

Kymi Sinfoniettan ja Pietarin Filharmonian suomalais-venäläiseen konserttiohjelmaan sisältyy varsinainen herkkupala: konserteissa kuullaan ehdottomiin merkkiteoksiin kuuluva Uuno Klamin Kalevala-sarja, jossa tämän kymenlaaksolaisen säveltäjämestarin virtuoosinen orkesterinkäsittelytaito pääsee täyteen loistoonsa suuren orkesterin esittämänä.

Suomalaiset ammattimuusikot äänestivät tänä vuonna Kalevala-sarjan Suomen viidenneksi parhaaksi orkesterisävellykseksi. Lisäksi ohjelmaan sisältyy Šostakovitšin tunnevoimainen sellokonsertto nro 1, jonka tulkitsee vakuuttavaan tyylinsä sellisti Marko Ylönen. Konsertin aloittaa Suomeenkin liittyvän Šostakovitšin 12. sinfonian 1. osa.

Kymi Sinfonietta on tehnyt yhteistyötä Pietarin Filharmonian kanssa vuodesta 2012 lähtien. Erityiseksi yhteistyömuodon on tehnyt se, että Kymi Sinfoniettan ja Pietarin Filharmonian muusikot ovat muodostaneet yhteiskonserteissa yhden, yli 60 henkilöstä koostuvan suurorkesterin, jossa suomalaiset ja venäläiset soittajat soittavat rinnakkain. Pietarin Filharmonia ei ole aiemmin tehnyt vastaavanlaista yhteistyötä minkään muun orkesterin kanssa, joten kyseessä on todella harvinaislaatuinen tilaisuus kuulla kahden orkesterin yhteissäveliä.

Taiteilijatapaamiset ennen konsertteja

Filosofian tohtori Helena Tyrväinen kertoo ennen konsertteja Uuno Klamin Kalevala-sarjan historiallisesta taustasta, sen tyylillisistä vaikutteista sekä Suomen historiallisista musiikkisuhteista: - Ti 6.6. Kuusankoskitalo, Voikkaa-sali
- Ke 7.6. Kotkan konserttitalon lämpiö, 2. kerros