Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.11.2020

Kuvittele, että…Etsi miellyttävä tuoksu

Life as we know it – teos Espoon Kaupunginteatterissa osana Baltic Circle-festivaalia on aikahyppy. Tulevaisuutta kuvaillaan tai kuvitellaan luontevana jatkumona. Että toki jos pitää koirista se voi johtaa kouluttamaan koiramaisuutta. Opetella tunnistamaan hyvä haju jos toinenkin. Liittämällä ihmisen osaksi elämän kiertokulkua eläintenkin kautta, niin se on kuitenkin vain yksi esityksen tasoista.

Kuvassa ovat seisomassa Maija Hirvanen ja Juha Valkeapää tilassa, jonka taustana on harmaa taulu ja vasemmalla roikkumassa vihertävä kangas.  Ilmassa sataa paperisuikaleita.

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

 

Jännittävällä tavalla teatteritila muuttuu avaruudelliseksi. Vaikka esiintyjät, Maija Hirvanen ja Juha Valkeapää ovat joko yksin tai keskenään lavalla eikä mitään osallistavaan viittaavaakaan ole, on kuin astelisimme samalla polulla, yhteisessä tarinassa. Johtuuko se tarinointiin liittyvistäkehollisista fragmenteista vai esiintyjien intensiivisestä läsnäolosta, jää arvoitukseksi. Läsnäolo on luontevaa, pakotonta. Hirvanen ja Valkeapää eivät ole aiemmin tehneet yhteisteosta, mutta toivottavasti tämä ei jää viimeiseksi. Sillä tekijöitä yhdistää intensiteetin lisäksi puheääni, joka on miellyttävä, muttei väritön. Äänellä myös leikitään, äänteet ovat yhtä tärkeitä ilmaisun muotoja kuin puhuttu kieli. Espoossa esityskieli oli englanti, mutta suomenkielinen tekstitys oli käytettävissä joko mobiilisovelluksella tai tekstityslaitteella. Ja tekstuaalinen esitys vahvasti on.

Molemmat taiteilijat ovat myös kokeneita esiintyjiä, oman tiensä kulkijoita. Teosten ja esitysten aiheet ovat olleet yksilöllisiä, persoonallisia valintoja, mutta aikaansa heijastavia. Yhteisteos istui erittäin hyvin 20-v. Baltic Circle -festivaalin ohjelmistoon, sillä festivaali määrittää oman toimintansa: Baltic Circlen toiminta perustuu taiteen mahdollisuudelle tuoda ihmisiä yhteen ja toimia yhteiskunnallisena muutosvoimana. Taide antaa tilan kuvitella sitä, mitä ei vielä ole, järjestää uudelleen tapaamme ymmärtää todellisuutta ja löytää sille jaettuja muotoja. Aikahyppy toteutui kapselissa, jossa siirtymät olivat paitsi ajallisia, myös maisemallisia. Esitys tarjosi korona- ajan matkustusta parhaimmillaan, taiteen tradition ravistelulla ja oman ajattelun tönimisellä. Lähdin teatterista kysymysten kanssa, joista yksi on; kuinka jatkaa?

Mervi Leivo

 

Teksti, esiintyminen ja teoksen kokonaisvastuu Maija Hirvanen ja Juha Valkeapää
Fyysinen ja esitysdramaturgia Maija Hirvanen, keskustelussa koko työryhmän kanssa
Valosuunnittelu Jenni Pystynen
Äänisuunnittelu Ville Kabrell
Taiteellinen keskustelukumppani Barbara van Lindt
Dramaturginen keskustelukumppani Aune Kallinen

https://www.hirvanen.net/
https://www.juhavalkeapaa.net/

Yhteistuotanto Tampereen Työväen Teatteri, Baltic Circle -festivaali, Maija Hirvanen, Juha Valkeapään Ääni.

Suomenkieliset ensiesitykset Tampereen Työväen Teatterissa syyskuussa 2020 ja
englanninkieliset Baltic Circle -festivaalilla Espoon Kaupunginteatterissa marraskuussa 2020.

Espoon kulttuurikeskuksen Louhisali 20. ja 21.11.2020