Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.05.2018

Kuvataiteilija Sophia Ehrnroothin näyttely Unelma mestaruudesta avautui Porvoon Taidehallissa

Helsinkiläisen kuvataiteilija Sophia Ehrnroothin kuvataidenäyttely Unelma mestaruudesta avautuu Porvoon Taidehallissa perjantaina 4.5.2018. Näyttely on esillä 3.6.2018 saakka.

Unelma mestaruudesta perustuu taiteilijan omiin kokemuksiin jalkapallovanhemmuudesta ja kuvaa juniorijalkapallon arkea sisähallien loisteputkien valossa ja kotona Mestareiden liigan otteluiden ääressä. Unelma mestaruudesta on kunnianosoitus ja koskettava kuvaus nuorten fanituksesta ja intohimoisesta suhtautumisesta jalkapalloon.

Kentän laidalla
Kentän laidalla. Kuva: Sophia Ehrnrooth

Sophia Ehrnrooth on seurannut juniorijalkapalloilua vuodesta 2013 lähtien. Sophian pojan omistautuminen ja intohimo inspiroivat häntä sukeltamaan itselleen entuudestaan tuntemattomalle alueelle jalkapallokenttien maailmaan. Näyttely pohjautuukin taiteilijan omiin kokemuksiin jalkapallovanhemmuudesta.

”Inspiroiduin futiksen värikylläisyydestä, voitoista ja pettymyksistä sekä kuuluisuuden ja voittamisen suuresta unelmasta. Kysymys on vahvasta draamasta nuoren elämässä ja taiteilijalle se on kiehtova tutkimuskohde”, sanoo Ehrnrooth ja jatkaa: “Kulttuuri ja urheilu on myös perinteisesti pidetty erillään toisistaan. Halusin näyttelyn myötä tutkia miten urheilun ja taiteen maailmat voitaisiin yhdistää.”

Näyttelyn keskiössä on suuri, 12 metriä leveä videoinstallaatio, jossa lempijoukkueensa paitoihin pukeutuneet nuoret pojat luettelevat kilpaa ulkoa muistamiaan ammattilaisjalkapalloilijoita. Kukin poika muistaa yli 200 nimeä. Teos pysäyttää poikien hartaan keskittymisen ja vakavuuden edessä.

Tuplahalli
Tuplahalli. Kuva: Sophia Ehrnrooth

Valmistuttuaan Kuvataideakatemiasta Sophia Ehrnrooth on työskennellyt maalauksen, valokuvauksen, mediataiteen ja elokuvan kentällä. Idea jalkapalloaiheisesta näyttelystä syntyi vuonna 2014 ja huhtikuussa 2015 Unelma mestaruudesta -näyttelyt nähtiin Lasipalatsin näyttelytilassa Helsingin keskustassa. Porvoon Taidehallin näyttely pohjautuu kyseiseen näyttelyyn ja täydentyy aiemmin esittämättömillä teoksilla. Valokuvien lisäksi näyttelyssä nähdään kaksi multimediateosta.

Unelma mestaruudesta -näyttely ja videoinstallaatio ovat olleet esillä myös Sarajevon historiallisessa museossa vuonna 2015 sekä Rooman Ex-Pastificio Cereressä vuonna 2018. Näyttelymateriaalista koostettu lyhytelokuva Dream of Championship (2017) esitettiin Rooman kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla viime vuonna. Elokuva sai myös kriitikon kunniamaininnan vuoden 2018 DocPoint-festivaalilla.

"Teokset ikuistavat lyhyen mutta varsin voimakkaan vaiheen ihmisen elämässä, jossa jokainen mahdollisuus on auki ja unelmien käyminen toteen vaikuttaa vielä täysin todennäköiseltä. Lasten vakavat, määrätietoiset, tulevaisuuteen projisoidut katseet viittaavat jalkapallon herättämään kollektiiviseen hypnoosiin."
28.3.2018, Paola Brigaglia, Siirtymiä ja kulkuja - Suomalaisia taiteilijoita Roomassa (http://www.mustekala.info/node/37975)