Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.11.2017

Kuvataiteilija Sophia Ehrnroothin lyhytelokuva Dream of Championship Rome Independent Film Festivalin kilpasarjaan

Kuvataiteilija Sophia Ehrnroothin esikoisohjaus DREAM of CHAMPIONSHIP kilpailee parhaan kansainvälisen lyhytelokuvan palkinnosta Rome Independent Film Festivalilla. Festivaali järjestetään 28.11.–2.12.2017 Villa Borghesessa Italiassa. Festivaalille haki kaikkiaan yli 2000 elokuvaa, joista kilpasarjoihin valittiin 100.

Ehrnrooth kertoo projektinsa taustasta seuraavaa: “Eräänä päivänä minä ja poikani istuimme autossa ja ajankuluksi hän pyysi minua laskemaan, montako FIFA-pelaajaa hän muistaisi ulkoa. Yllätyksekseni tämä silloin kahdeksanvuotias poika lateli yhdeltä istumalta yli 98 vierasperäistä nimeä. Tajusin, että hänellä oli aivan oma universuminsa, josta minä en tiennyt mitään.” Sophia jatkaa: “Kysymys on valtavasta intohimosta nuoren pelaajan elämässä. Taiteilijalle tämä on kiehtova tutkimuskohde.”

Dream of Championship
Kuva: Kuvakaappaus elokuvasta Dream of Championship

DREAM of CHAMPIONSHIP (2017) on Sophia Ehrnroothin esikoisohjaus. Lyhytelokuva vie katsojan jalkapallon ja fanittamisen maailmaan, kun neljä suomalaista poikaa kilpailee kovalla tunnelatauksella tähtijalkapalloilijoiden nimien muistamisesta. Elokuva osoittaa, että unelmat yhdistävät enemmän kuin kansalliset tai maantieteelliset rajat erottavat.

Sophia Ehrnroothin jalkapalloaiheinen näyttelykokonaisuus Unelma Mestaruudesta on ollut esillä Sarajevon historiallisessa museossa 2016 ja Lasipalatsin näyttelytilassa Helsingissä 2015.

Rome Independent Film Festival (RIFF) on vuonna 2001 perustettu kansainvälinen elokuvafestivaali. Tapahtumapaikkana on yksi Rooman arvostetuimmista elokuvateattereista, Casa del Cinema Villa Borghesessa. Festivaaleille odotetaan noin 5000 vierasta. DREAM of CHAMPIONSHIP esitetään perjantaina 1.12.2017 klo 22.15.

Festivaalin yhteydessä suomalais-italialaista kulttuurivaihtoa edistävä ArsMondo järjestää Viva il Nord -seminaarin 2.12.2017 Casa del Cinemassa. Seminaari esittelee pohjoismaalaista elokuvaa kahden naisohjaajan näkökulmasta. Puhujina ovat Ehrnrooth ja tanskalainen elokuvaohjaaja Lise Birk Pedersen.

”Seminaari on osa kulttuurienvälistä vuoropuhelua, jota ArsMondo kehittää Suomen ja Italian välillä. Italialainen ja pohjoismaalainen elokuva ovat aina vetäneet toisiaan puoleensa ja liikkuvuutta elokuvantekijöiden välillä tulisi lisätä ja kannustaa”, toteaa seminaarin kuraattori, ArsMondon toimitusjohtaja Hanna-Maria Laakso.

www.sophiaehrnrooth.com
www.riff.it

Sophia Ehrnrooth
Sophia Ehrnrooth. Kuva: Marica Rosengaard

Sophia Ehrnrooth on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee visuaalisen taiteen eri kentillä ja tutkii ja kommentoi yhteiskunnan eri ilmiöitä. Hänen vuoden 2015 valokuva- ja multimedianäyttelynsä Unelma Mestaruudesta käsitteli nuorten jalkapallomaailman suurta draamaa. Näyttely oli esillä 2015 Helsingissä, 2016 Sarajevossa ja esitellään laajennettuna Porvoon Taidehallissa keväällä 2018. Lyhytelokuva DREAM of CHAMPIONSHIP käsittelee tätä samaa teemaa.

Ehrnrooth työskenteli People as Trees -valokuvasarjan parissa vuosina 2009-2012. Tässä sarjassa valokuvat auttavat ihmisiä kanavoimaan kaadettujen puiden aiheuttamaa surua. Kyseiset työt ottivat kantaa ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen ja toimivat kaupunkiluonnon puolestapuhujina.

Sophia Ehrnroothin maalausnäyttely vuodelta 2003 käsitteli Afganistanin sotaa. Hän maalasi teoksia, joissa loi taas ehjäksi pommitetut Kandaharin rakennukset ja tuhotut Buddha-patsaat.

Paraikaa Ehrnrooth työskentelee luontoaiheisten maalausten parissa. Näillä töillään hän ottaa kantaa maailman rauhattomaan nykytilaan ajatuksenaan tuoda kauneutta esiin rauhan symbolina.
Sophia Ehrnrooth on valmistunut kuvataiteilijaksi Helsingin Kuvataideakatemiasta.