Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.06.2019

Kuopio tanssii ja soi 50 vuotta - Kaikkien aikojen tanssifestivaali alkaa

Kuopio Tanssii ja Soi täyttää 50 vuotta ja tuo kaupunkiin jymyannoksen koko perheelle soveltuvaa festivaalitunnelmaa. Riemukas tapahtuma tuo tanssin lähelle ja tarjoaa pääesitysten ja kymmenien kurssien lisäksi paljon maksutonta nähtävää ja koettavaa. Oheistapahtumat ja ilmaisohjelmat, kurssit ja seminaarit tekevät tanssiviikosta ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea tanssia monipuolisesti. Pääohjelman esiintyjät ja koreografit ovat nykytanssin huippunimiä.

Viikon aloittava Hofesh ShechterCompany tekee näyttävän paluun festivaalille, Shechterin teos Grand Finale on saanut maailmalla ylistävät arviot. Teos tutkii vastakohtaisuuksia ja ristiriitoja nykyajan ihmisen elämässä. Shechterin ura koreografina lähti nousuun Kuopiossa 2003 järjestetyn koreografikilpailun jälkeen. Viikon päättävä loistava Dresd en Frankfurt Dance Company tunnetaan atleettisesta ja energisestä tyylistään. Ryhmältä nähdään Kuopiossa kolmen teoksen kokonaisuus; Postgenoma, Echoes from a Restless Soul sekä High Breed.  

2019 Kuopio Tanssii ja Soi täyttää 50 vuotta.
Kaikkien aikojen tanssifestivaali Kuopiossa. Kuva: kuopiodancefestival.fiCompagnie Pál Frenákin vahva, fyysinen ja rouhea tyyli on tehnyt ryhmästä tunnetun. Erilaisia ilmaisumuotoja omintakeisella tavalla yhdistelevä Frenák ei pyri sovinnaisuuteen vaan tekee vahvasti oman näkemyksensä mukaisia teoksia. LUTTE on rohkea ja ilmaisultaan voimakas teos, joka hämmästyttää rajoja rikkovalla tyylillään. Ohjelmassa nähdään myös upea Sydney Dance Companykauniilla ja häikäisevällä teoksella ab [Intra].

- Tätä Sydneyn vierailua on valmisteltu useita vuosia samaan tapaan kuin viime vuonna huippusuosittua Cohenin teoksen tuonutta Montrealin vierailua. Samoilla spekseillä mennään niin Shechterin, Dresden Frankfurtin kuin Sydneynkin kanssa, suosittelen, älkää jääkö nyt ulos näistä huipuista, hehkuttaa festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen.

Jorma Uotinen ja Kuopio Tanssii ja Soin mainosmateriaali, pahvi-Jorma.
Festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen ja pahvi-JormaTero Saarinen Company tuo Kuopioon Suomen ensi-iltansa saavan Third Practicen. Teos on saanut innoituksensa Claudio Monteverdin musiikista. Helsingin Barokkiorkesterin kanssa yhteistyössä luotu teos peilaa arvojen ja perspektiivien muutosta murroksessa. Zoltán Grecsó & Beatrix Simkó tanssivat #Oprheus #Eurydice -teoksessa uuden tulkinnan antiikin klassiselle rakkaustarinalle. Kuinka parin käy, kun he kohtaavat nykyajan ja modernin maailman uusine arvoineen? Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitos tuo festivaalille ”Otteita kevätnäytöksestä”, jossa nähdään niin klassista balettia kuin nykytanssiakin.50v-juhlagaalat ovat ylistys festivaalin pitkälle taipaleelle. Gaalailloissa nähdään tähtiä niin klassisen baletin kuin nykytanssinkin puolelta. Au Revoir Jorma -gaalassa sanomme näkemiin festivaalin pitkäaikaisimmalle taiteelliselle johtajalle. Samalla tervehdimme uutta taiteellista johtajaa Riku Lehtopolkua. Ohjelmassa on merkittäviä teoksia Uotisen uran varrelta ja yhtenä illan kohokohdista on hänen oma koreografiansa Jord. Vaikuttava teos yhdistää Australian punaisen maan ja Apocalyptican kiehtovan musiikin. Tämä gaala tulee olemaan täynnä tunteita!

Suomen kansallisoopperan Balettioppilaitos esiintyy Kuopion musiikkikeskuksella omalla koko perheelle soveltuvalla ohjelmallaan. Myös Kuopion konservatorio on mukana viikolla omalla ohjelmallaan. Poikien tanssileirin päätösesitys on tänä vuonna nimeltään JU-JU! ja Tanssioppilaitokset On Stage -esitykset ovat myös mukana ohjelmistossa.

 

AVAJAISET – TORIOHJELMA – MUUT TAPAHTUMAT

Festivaaliviikon avajaisia vietetään kauppatorilla 12.6. klo 11, esiintyjänä nähdään mm huikea ranskalainen Compagnie Didier Théron joka tuo ilmalla täytetyissä asuissa esiintyvän ryhmänsä sekä torille että Elo-Forumiin!  Valtiovallan tervehdyksen festivaalille tuo johtaja Paula Tuovinen Taikesta. Toriohjelmat juontaa Tiina Naumanen-Salmela. Avajaispäivänä 12.6. torilla on kello 10 – 13 kahvitarjoilu 1000:lle ensimmäiselle festivaalin juhlijalle.

Myöhemmin viikolla toriohjelmassa nähdään mm. Gaalassa aiemmin ihastuttanut espanjalainen IronSkulls -ryhmä sekä Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu tanssija, näyttelijä, tubettaja Tuure Boelius. Salacavala kahvilassa kello 10 alkavat taiteilijahaastattelut ovat avoimia yleisölle.Torilavan tuntumassa telttakylässä voi koko viikon ajan tutustua yhdistysten esittelypisteisiin. Lauantaina kello 10.30 starttaa festarikulkue Jorma Uotisen johdolla Musiikkikeskukselta kohti kauppatori – kaikki mukaan!

- Toriohjelmiin suosittelemme ottamaan mukaan oman retkijakkaran – penkkitila tulee aivan varmasti loppumaan tänäkin kesänä, niin ja kannattaa ottaa myös lakki ja vesipullo mukaan, vinkaa festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen.

Festivaalin ajankohtaisseminaareissa puhutaan mm taiteen ja kulttuurin roolista yhteiskunnan kehittämisessä sekä tanssin ja musiikin roolista aivoterveyteen. Itä-Suomen yliopiston kanssa järjestetään tiedekahvila ja liikelaboratorio. Myös robotti seikkailee erityisesti musiikkikeskuksella..

Tutustu koko viikon ohjelmaan ja tulosta tapahtumakalenteri festivaalin mediasta:

www.kuopiodancefestival.fi