Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.12.2023

Kuolleet lehdet jatkoon Oscar-kisassa

Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet on yksi viidestätoista elokuvasta, jotka on valittu etenemään kohti parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoa.

 

Kuvassa ovat vasemmalla Jussi Vatanen ja oikealla Alma Pöysti istumassa pöydän ääressä ruokailemassa. Taustalla on ruskeat verhot ja valkoiset pitsiverhot sekä ruutuikkuna.

Kuva: Malla Hukkanen/Sputnik

 

Yhdysvaltain elokuva-akatemia valitsi 88:sta ehdokkaaksi tarjotusta ei-englanninkielisestä elokuvasta tänään julkaisemalleen karsintalistalle 15 elokuvaa. Niistä viisi saa varsinaisen Oscar-ehdokkuuden 23. tammikuuta. Oscar-gaala järjestetään Los Angelesissa sunnuntaina 10. maaliskuuta 2024 (Suomen aikaa aamuyöstä 11. maaliskuuta).

Karsintalistalle ovat aiemmin yltäneet Klaus Härön ohjaama Miekkailija (2015) ja Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 (2021). Parhaan kansainvälisen elokuvan varsinaisen Oscar-ehdokkuuden on Suomesta saanut aiemmin ainoastaan Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä vuonna 2003. Selma Vilhusen ohjaama Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli ehdolla parhaan lyhytelokuvan Oscar-voittajaksi vuoden 2014 gaalassa.

Toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilta menestyksekkään kansainvälisen taipaleensa aloittanut Kuolleet lehdet sai ehdokkuuksia myös Oscar-ehdokkuuksia enteilevissä Golden Globe -gaalassa, joka järjestetään 7. tammikuuta. Elokuva on ehdolla parhaaksi ei-englanninkieliseksi elokuvaksi, ja Alma Pöysti on ehdolla parhaaksi naisnäyttelijäksi musikaali- tai komediaelokuvassa.

 

 

Elokuvan on tuottanut Sputnik yhdessä Bufon kanssa, ja sen levityksestä Suomessa vastaa B-Plan Distribution. Tähän mennessä jo yli 238 000 katsojaa Suomessa kerännyt Kuolleet lehdet on tämän vuoden katsotuin kotimainen elokuva.

Kuolleet lehdet -elokuvan menestys tähän mennessä

- Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinto Prix du Jury
- Fipresci Grand Prix vuoden parhaalle elokuvalle
- Golden Globe -ehdokkuudet: paras ei-englanninkielinen elokuva, paras naisnäyttelijä musikaali- tai komediaelokuvassa (Alma Pöysti)
- Time-lehden valinta vuoden parhaaksi elokuvaksi. Vuoden parhaiden elokuvien joukossa myös mm. Associated Press Newsin, Sight & Soundin ja The Hollywood Reporterin listoilla
- Toronto Film Critics’ Associationin parhaan kansainvälisen elokuvan palkinto
- Vuoden parhaan eurooppalaisen elokuvan Arab Critics’ Award
- Mm. parhaan ohjauksen palkinto Chicagon elokuvajuhlilla (Aki Kaurismäki), parhaan elokuvan yleisöpalkinto Münchenin elokuvajuhlilla, parhaan kansainvälisen elokuvan yleisöpalkinto Morelian elokuvajuhlilla Meksikossa, Adolph Zukor -pääpalkinto Miskolcin elokuvajuhlilla Unkarissa
- Eurooppalaisen elokuvan LUX-yleisöpalkintoehdokkuus (voittaja selviää maaliskuussa 2024)
- European Film Awards -palkintoehdokkuudet viidessä pääkategoriassa
- Vuoden 2023 katsotuin kotimainen elokuva, tähän mennessä yli 238 000 katsojaa Suomessa

Yhdysvaltain elokuva-akatemian tiedote https://aframe.oscars.org/news/post/96th-oscars-shortlists