Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.11.2020

Kummisetäni ja Kekkonen

Palkittu dokumentaristi Michael Franck on tehnyt henkilökohtaisen Kummisetäni ja Kekkonen -dokumentin kummisedästään Georg C. Ehrnroothista. Kansanedustaja Ehrnrooth tuli tunnetuksi Kekkosen päävastustajana suomettumisen aikakaudella. Elokuvan suomenkielisen version ensiesitys on YLE TV 1:llä Itsenäisyyspäivänä 6.12.

Ulkoministeriön virkamies ja valtiosihteeri Matti Tuovinen kuvailee Ehrnroothia dokumentissa ”Suomen omatunnoksi”. ”Nyt on aika pohtia Kekkosen-aikaa kriittisesti”, sanoo puolestaan ohjaaja Michael Franck. Hän kertoo että dokumentti ja ajatus kertoa suhteestaan kummisetäänsä oli hautunut pitkään mielessä. Kummisetäni ja Kekkonen -dokumentin voi nähdä Ylen Areenassa jo nyt.

 

Kuvassa ovat Gearg C. Ehnrooth ja Kai Korte istumassa marmoriportailla ja keskustelemassa. Kuva on musta-valkoinen.

Georg C. Ehnrooth (vas.) ja Kai Korte keskuskustelemassa. Kuva: wikipedia.org

 

Michael Franck on kansainvälisesti palkittu dokumentaristi, jonka journalistiset juuret ulottuvat 80-luvulle. Hän on toiminut poliittisena toimittajana ja Lähi-Idässä sotakirjeenvaihtajana ja elokuvatuottajana Yhdysvalloissa. Uransa alkuvaiheessa hänen dokumenttinsa käsittelivät usein Lähi-Itää ja islamilaisia liikkeitä.

1990-luvulla Franck johti mittavaa Sindbad-animaatioelokuvaprojektin kehittämistyötä Hollywoodissa. Suomessa hänen historiaa ja elinkeinoelämää käsittelevistä dokumenteista tunnetuimpia ovat sarjat Isänmaan vangit,  Suvussa on yritystä, Menestyksen takana ja Suomen tulevaisuus. Franckin dokumentti Ruusun ja Leijonan matkassa, joka kertoo Suomen kunniamerkkijärjestelmän historiasta on Ylen itsenäisyyspäivä-ohjelmistossa 5.12.2020.

Kummisetäni ja Kekkonen on Michael Franckin ohjaaja, käsikirjoittama ja tuottama. Hän tekee elokuvia tuotantoyhtiönsä Franck Doc Oy:n kautta ja tekee yhteistyötä molempien alalla työskentelevien poikiensa Arthurin ja Edvin Franckin kanssa.