Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.03.2020

Kulttuuri valloittaa Helsingin päärautatieaseman 18.3. lähtien

Helsingin päärautatieasemalla, VR:n lipunmyynniltä vapautuneessa tilassa, aukeaa keskiviikkona 18.3. pop-up-periaatteella toimiva Kulttuurihalli. Vaihtuvat näyttelyt ja tilaisuudet ilahduttavat aseman käyttäjiä vuoden loppuun asti.

Kuvassa on Helsingin päärautatieaseman asemahalli ja oikealla näkyy ovi, johon tulee Kulttuurihalli ja jossa on nyt lipunmyynti.

Helsingin päärautatieaseman asemahalli.  Kuva: Tuomas Uusiheimo

 

"Meillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus toteuttaa Helsingin päärautatieasemalle kokonaan uudenlainen konsepti, Kulttuurihalli, yhdessä Luovi Productionsin kanssa. Kyseessä on arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittävä rakennus ja maamerkki, joten on luontevaa tuoda sen katon alle pop-up-hengessä kulttuuritoimintaa", kertoo hankepäällikkö Jani Jääskeläinen VR Groupin kiinteistöyksiköstä.

VR Groupin tavoitteena on rakentaa vilkkaasta liikenteen solmukohdasta yhä viihtyisämpi kohtaamispaikka. Yhtiö on lähtenyt viime vuonna uudistamaan ja kehittämään päärautatieaseman palveluita aktiivisesti, ja myös lippuhalli saa myöhemmin uuden käyttötarkoituksen osana laajempaa aseman kehityshanketta.

"Entiseen VR:n lippuhalliin on tulossa ensi vuoden aikana uusi tasokas ravintola ja kahvila viihtyisine terasseineen. Halusimme merkityksellistä käyttöä lipunmyynniltä joulukuussa vapautuneeseen tilaan siihen asti, kunnes rakennustyöt lippuhallin sisällä alkavat. Uskomme, että Kulttuurihalli ilahduttaa niin junaa odottavia, kaupunkilaisia kuin turisteja", Jääskeläinen sanoo.

"Maaliskuun puolivälin jälkeen avautuva Kulttuurihalli tuo ydinkeskustaan monipuolisen kattauksen erilaisia tapahtumia, vaihtuvia näyttelyitä ja kahvilan, joka palvelee myös yksityistilaisuuksia. Tällaista tilaa ja toimintaa on kaivattu, ja toivommekin, että mahdollisimman moni löytää Kulttuurihallin tilaisuuksien ja näyttelyiden tapahtumapaikkana", kertoo Luovi Productionsin toimitusjohtaja Kari Korkman.

"Kulttuurihalli on tarkoitettu tasokkaalle kulttuurille kirjallisuudesta muotoiluun tai vaikkapa nykysirkukseen. Ensimmäisenä tilassa nähdään valaistusinstallaatio ja videotaidetta. Kevään ohjelmistoa ei ole vielä täysin buukattu, joten nyt on ainutlaatuinen tilaisuus hyödyntää upeaa ja uniikkia tilaa asemalla, jota käyttää päivässä jopa 250 000 ihmistä", hän jatkaa.

 

Kuvassa on Helsingin päärautatieaseman kivimiesten yläosan ja vieressä olevan kaari. Taustalla on sininen taivas.

Kuva: vr.fi

 

Satavuotias asema uudistuu vaiheittain  

Helsingin päärautatieasema on arkkitehti Eliel Saarisen luomus, joka juhlisti viime vuonna satavuotista taivaltaan. Aseman entisessä lipunmyyntitilassa on jäljellä paljon alkuperäistä Saarisen sisustusta, kuten seinien pilasterien vihreät laatat, tammiset ikkunapuitteet, ovet ja ikkunapenkkejä. Arkkitehdin suunnittelemia ovat myös tilan päätyseinän rapatut reliefikoristeet.

Avattavaa Kulttuurihallia ympäröivissä rakenteissa aloitetaan samanaikaisesti lähiviikkoina merkittävät talotekniikan uudistustyöt. Kaikki muutokset suunnitellaan huolellisesti yhdessä viranomaisten kanssa, aseman arvokasta rakennusperintöä kunnioittaen.

"Oikeastaan kyse on lippuhallin palauttamisesta lähemmäs alkuperäistä, Eliel Saarisen suunnittelemaa käyttötarkoitusta. Valmistuessaan tila on palvellut 2. ja 3. luokan matkustajien ravintola- ja odotushallina, ja käyttötarkoitus muuttui vasta 1958 lipunmyyntitilaksi", Jääskeläinen taustoittaa.

Lipunmyynnin muuttaminen joulukuussa 2019 aseman länsisiipeen oli ensimmäinen askel päärautatieaseman uudistamisessa. Länsisiipeen keskitetään matkustajien palvelut, kuten VR:n asiakaspalvelu, HSL:n asiakaspalvelu ja Helsingin kaupungin matkailuneuvonta.

"Odotamme, että pääsemme tekemään suunnitelmiemme mukaisia uudistuksia myös entisen lippuhallin vieressä olevaan keskushalliin ja tuomaan vaiheittain uusia palveluita aseman käyttäjille", Jääskeläinen kertoo.

Kulttuurihalli aukeaa yleisölle 18.3.

https://www.kulttuurihalli.fi/