Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.08.2022

Kultalampi Helsingin Kaupunginteatteriin - koskettava monen sukupolven tarina

Ernest Thompsonin Kultalampi-näytelmä saa ensi-iltansa Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 8. syyskuuta. Haikea ja koskettava kuvaus perheestä, pitkästä parisuhteesta, väistämättömästä muutoksesta ja kaiken katoavaisuudesta on puhutellut yleisöä vuosikymmenestä toiseen. Tuomo Aitan ohjaaman näytelmän päärooleissa nähdään Heidi Herala ja Juhani Laitala.

Kuvassa ovat ylhäältä päin kuvattuna punaisessa takissa Heidi Herala, keltaisessa takissa ja valkoisessa villapaidassa Juhani Laitala ja punaisessa takissa ja tumman sinisessä puserossa tytärtä esittävä näyttelijä. He makaavat lattialla.

Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri

 

Norman (Juhani Laitala) ja Ethel (Heidi Herala) ovat taas tulleet huvilalleen Kultalammelle kesän viettoon. Kaikki on melkein kuin ennenkin, mutta Normanin muisti on alkanut reistailla ja kyky iloita elämästä heiketä. Ethel pyörittää arkea ja yrittää pitää kaiken ennallaan. Niinpä tämä 48. yhteinen kesä Kultalammella on täynnä erityistä haikeutta ja luopumisen tunnelmaa. Tytär saapuu juhlistamaan isänsä 80-vuotispäiviä uuden miesystävänsä kanssa, ja vanhemmat lupaavat ottaa tyttärensä uuden puolison 13-vuotiaan pojan kesäksi luokseen. Yllättävä kesävieras antaa Normanin elämälle uuden suunnan; kalastusvälineet kaivetaan esiin ja hän lähtee yhdessä pojan kanssa järvelle.

”Uskon, että näytelmässä on paljon samaistumispintaa eri ikäisille ihmisille. Kun on elänyt pitkässä liitossa, voi tulla eteen asioita, joista on kyllä kuullut, mutta yhtäkkiä kun ne tulevat omalle kohdalle, ne yllättävät. Sitten niiden kanssa on vain opittava elämään. Onneksi on kuikat, metsämansikat ja paljon hyviä asioita, joita luonto tarjoaa ja jotka antavat niin paljon voimaa ja iloa”, sanoo näyttelijä Heidi Herala.

”Kultalampi kuvaa koskettavasti paitsi pitkää parisuhdetta, myös vanhempien ja lasten sekä isovanhemman ja lapsenlapsen suhdetta. Meillä on tähän täydellinen näyttelijäporukka, jossa eri sukupolvet kohtaavat. Nuorimpina konkareiden rinnalla Bill Ray Jr:n roolissa vuorottelevat jo Kaupunginteatterin musikaaleista tutut Vertti Uusitalo ja Kuura Rossi, joka on myös vastaanottanut kansainvälisen elokuvapalkinnon”, sanoo ensimmäistä kertaa Kaupunginteatterissa vieraileva ohjaaja Tuomo Aitta.

Näytelmän muissa rooleissa nähdään Jussi Puhakka, Emilia Sinisalo ja Sauli Suonpää. Musiikin on säveltänyt Kalle Chydenius, joka vastaa myös äänisuunnittelusta yhdessä Eero Niemen kanssa. Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja puvut Sari Suominen. Valosuunnittelusta vastaa Valdemar Virtanen, ja naamioinnin on suunnitellut Jutta Kainulainen.

Kultalampi sai ensi-iltansa Broadwaylla 1979 ja oli huikea menestys. Näytelmää on sen jälkeen esitetty eri puolilla maailmaa. Helsingin Kaupunginteatterin ohjelmistossa näytelmä on ollut ensimmäisen kerran vuonna 2000. Kultalammesta tehtiin elokuva vuonna 1981, päärooleissa Henry Fonda, Katharine Hepburn ja Jane Fonda. Elokuvasta tuli yleisön rakastama klassikko. Se sai kolme Oscaria ja kolme Golden Globea sekä Bafta-palkinnon.