Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.09.2021

Kullervo muovaa kohtaloaan Turun Kaupunginteatterissa

Kullervoa elämä risoo huolella ja valinnoillaan hän kaivaa kuoppaansa yhä syvemmäksi. Mutta onko koskaan liian myöhäistä vaihtaa suuntaa? Linda Wallgrenin revittelevä sovitus Kullervo-näytelmästä saa ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterissa 3.9.2021. Pääroolissa nähdään Helmi-Leena Nummela.

Kullervon povessa tytkyy kuuma sydän ja katse on synkkä. Hän kokee jäävänsä aina ulkopuoliseksi, eikä yrityksistä huolimatta mahdu valmiisiin muotteihin, vaikka kuinka pyrkisi olemaan paras versio itsestään. Kalevalasta tutun Kullervon traaginen tarina on täynnä valinnan paikkoja, jotka katkera nuori vihansa sokaisemana pilaa.
 

Turun Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saa 3.9.2021 Kullervo-näytelmä, kuvassa Minna Hämäläinen ja Helmi-Leena Nummela, joka on näytelmän Kullervo.

Minna Hämäläinen ja Helmi-Leena Nummela. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Kullervon tragediasta nähdään nyt Pienellä näyttämöllä versio, jossa kaikaa Aleksis Kiven komea kieli, mutta estetiikka ja ohjaus on omiaan puhuttelemaan tämän päivän yleisöä. Korona-ajan mainingeissa pahoinvointi ravistelee yhteiskuntaa ja vanha näytelmä iskee suoraan aiheen ytimeen. Wallgrenin ohjaus pyrkii kuitenkin näyttämään katsojalle, että valintojen sarjassa vaihtoehtoja on aina olemassa.  

Naiset miesten rooleissa eli Ulla Koivuranta ja Minna Hämäläinen Turun Kaupunginteatterin näytelmässä Kullervo ja mukana runsaasti väkivaltaa.

Ulla Koivuranta ja Minna Hämäläinen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

"Minulle tämä tarina puhuu sukupolvet ylittävästä väkivallasta ja koston kierteestä. Kaikilla meillä on jossain määrin kokemusta epäreiluudesta, ohikävelystä tai vääristä tuomioista. Nekin voivat synnyttää koston janon kenessä tahansa. Minusta Kullervo ei ole poikkeusyksilö, vaan sama pahojen tekojen potentiaali on meissä kaikissa, jos kaltoinkohtelu jatkuu riittävän kauan. Mutta haluan myös herätellä miettimään, voisiko kohtaloa uhmata ja valita toisin", pohtii ohjaaja Linda Wallgren.   

Ulkoa kauniin, mutta sisältä rikkinäisen Kullervon kohtalo on niin traaginen, että se käy jo koomiseksi. Esityksen toteutustapa on ilmava, jopa leikkisä. Kullervona nähdään Helmi-Leena Nummela, muissa rooleissa Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Ulla Reinikainen ja Kirsi Tarvainen. Näyttämötyöryhmän naisvaltaisuus on omiaan korostamaan aggression ja siihen liittyvän kuvaston sukupuolittuneisuutta.
 
Esimerkiksi tv-sarja Putouksessa ja Sykkeessä esiintynyt sekä turkulaisille Seili ja Breaking the Waves -esityksistä tuttu Helmi-Leena Nummela iloitsee osastaan Kullervona: "Olemme vuosisatoja katsoneet ahdistuneita miespäähenkilöitä ja naisille tällaiset roolit ovat yhä harvinaista herkkua. On hienoa päästä näyttämölle revittelemään ja käsittelemään ei-naiselliseksi miellettyjä tunteita, kuten aggressiota ja kostonhimoa. On ollut nautinnollista heittäytyä täysillä tähän kohtuuttomaan kostoretkeen."
 

Ensi-ilta 3.9.2021 Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä.