Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.04.2022

Kukkien kesää kohden – Linné ja pieni pala paratiisia Sinebrychoffilla

Sinebrychoffin taidemuseo kukittaa kävijäänsä kukkamaalauksilla, puutarhojen viehätyksellä ja kasvitieteen kehitysaskelmilla 1500-lukuisista teoksista alkaen. Laaja kukkiin ja kasvistoihin keskittynyt näyttely hurmaa katsojansa, piti kukka-asetelmista tai ei. Pieni pala paratiiseja vie mukanaan.

Kuvassa on Carl Linnén vaalea kipsinen muotokuva.

Carl von Linné 1907, Walter Runeberg. Kuva:

 

Carl Linnén tietävät kaikki. Hän on muistissa lukuisista pänttäjäisistä, kun opeteltiin kasvien tieteellisiä nimiä. Tässä näyttelyssä Linnén salaisuus selviää: rakkaus kasveihin ja kasvien maailmoihin – tai näin maallikon käsityksen mukaan. Suomalainen on myös ylpeä Petter Kalmista, Linnén oppilaasta.

Näyttelyn kuratoija on amanuenssi Claude de Brün. Hän on rakentanut taitavasti kokonaisuuden, jossa läsnä ovat kasvitieteen eteneminen, kasvien ja kukkien kuvaukset aina 1500-luvulta alkaen ja myös kasvien vaikutus sisustukseen ja estetiikkaan, myös puutarhoihin.

 

Kuvassa on vaalea lautanen, joissa on kukkakuvioita.

Flora Danica Den Kongelige Prcelaensfabrik. Tilaaja Tanskan kuningas Fredrik V vuoden 1790 tilauksesta, joka oli tarkoitettu Katariina Suurelle. Astiasto on nykyään esillä Tanskassa Amalienborgissa, Rosenborgissa ja Christiansborgissa. Astiastoa valmistetaan edelleen. Kuva: Anja Kuoppa

 

Näyttely on kansainvälinen, sillä se sisältää teoksia 11 eri museosta, suomalaiset mukaan lukien. Arvostettavaa on, että esillä on iso opus kasvien luokitusjärjestelmästä, joka esittelee, miten Linnén lajitelma toimii. Kirja on ensipainos vuodelta 1736 Hollannista. Hieno kuvitus on tarkan tarkka.

Yhteensä 46 teosta, kirjat ja esineet opastavat kävijää katsomaan kukkatauluja uusin silmin. Sama koskee teoksia, joissa puutarhaa on käytetty taustana.

 

Kuvassa on maalaus, jossa Neitsyt Marialla on sylissään Jeesus-lapsi ja takana on ruusuja. Ympärillä on vihreää luontoa.

Gerard David, Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi maisemassa, Rotterdam. Kuva: Anja Kuoppa

 

Tässä näyttelyssä hauska puutarhakuva on Antoine Watteaun tuttu Keinu vuodelta 1712 tai Neitsyt Maria imettämässä Jeesusta Gerard Davidin maisemoimana. Aikanaan symmetriseksi suunniteltu puutarha kuvasi Jumalan luomistyön kauneutta. Tauluihin puutarhat tuovat perspektiiviä.

Kukkataulut – tai asetelmat – ovat uskomattoman tarkkoja, taitavasti maalattuja. Jos tauluja katsoo kasvitieteen silmin, havaitsee, että esitetyt kukat ja kasvit eivät kuki yhtä aikaa. Taiteellinen kokonaisuus on tärkeä!

 

Kuvassa on maalaus, jossa on punaisia ja vaaleita kukkia kimppuna.

Clara Peeters, Kukkakimppu n 1612, The Metropolitan Museum, New York. Kuva: Anja Kuoppa

 

Ilahduttavaa on, että teoskokoelmassa on myös naismaalareita, jotka olivat erikoistuneet kukkamaalauksiin. Esillä on Catharina Backerin (1689-1766), Gertrud Metzin (1746-1793) ja tunnettu alankomaalaisen kultakauden maalari Rachel Ruyschin (1664-1750) töitä.

Näyttelykirja Linné ja pieni pala paratiisia (Helsinki 2022) on kaunis, huolella koostettu kuva- ja tietopankki. Tasokas kuvitus on näyttelyn ja teosten arvoinen ja loistava opas Linnén ja kasvikulttuurin menneisyyteen.

Näyttely on nähtävissä 28. elokuuta asti.

http://www.siff.fi

 
Anja Kuoppa