Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.02.2024

Kukat hehkuvat ja silkki kahisee – Tuula Lehtisen näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa

Tamperelaisen kuvataiteilija Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

 

Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Tuula Lehtinen: Van Os II, 2023. Yksityiskokoelma. Kuva: Tampereen taidemuseo

 

Lehtisen teoksissa kukat hehkuvat, palmut huojuvat, silkki kahisee ja posliinikengät kiiltävät. Hänen taiteensa on aistikasta kauneuden ja feminiinisyyden juhlaa, ja hän uskaltaa nostaa kauneuden keskiöön. Näyttelyssä on panostettu kokonaisvaltaiseen elämyksellisyyteen ja esteettiseen vaikuttavuuteen värikkään ja ylellisen näyttelyarkkitehtuurin kautta.

 

Kuvassa on tummahkon sävyisessä kuvassa palmupuita ja alla turkoosi allas.

Trooppinen puutarha I, 1986. Yksityiskokoelma. Kuva: Tampereen taidemuseo

 

Taidemuseon näyttelyssä on esillä vanhemman tuotannon ohella lukuisia uusia teoksia. Tuula Lehtisen käyttämät tekniikat öljyvärimaalauksesta metalligrafiikan monipuolisiin työstötapoihin ja posliinimaalaukseen sekä pehmustukseen, keraamiseen valuun ja mosaiikkiin käyvät vuoropuhelua teosten moninaisten sisältöjen kanssa. Näyttelyssä on mukana hänen varhaista Egypti-, avaruus- ja puutarha-aiheista sekä myöhempää naiseuden identiteettejä tarkastelevaa grafiikkaansa.

Estetiikka, kauneus ja käsityön arvostus yhdistää Lehtisen taidetta aikakaudesta ja tekniikasta riippumatta. Hän käsittelee taidehistoriallisin viittein ja nykytaiteen keinoin taiteen filosofian ja historian ikiaikaisia kysymyksiä kauneudesta ja sen syvällisestä merkityksestä ihmiselle aikakaudesta riippumatta.

Tuula Lehtinen – With Pleasure
24.2.–5.5.2023
Tampereen taidemuseo