Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.07.2019

Kuhmossa näkyy ja kuuluu nostalgia

Ensi sunnuntaina 14.7. alkaa 50. Kuhmon Kamarimusiikki, jota vietetään nostalgian merkeissä. Ohjelmassa on vuosikymmenten aikana tutuksi käyneitä suosikkiteoksia sekä merkittävimpiä Kuhmossa kuultuja kantaesityksiä. Beethovenilla alkava 71 konsertin ja kahden viikon mittainen festivaali päättyy lauantaina 27.7. konserttiin otsikolla 14 vuodenaikaa.

Kuvassa on kolme historiikkia, joiden kannessa on kuva kolme pyöräilevää soittajaan soittimet selässään.  Taustalla on järvi ja ilta-aurinkoinen taivas.  Kannessa lukee Kamarimusiikkia Kuhmossa, Viisikymmentä ihmeellistä kesää ja kirjoittaja Juhani Koivisto. Kuvat: Stefan Bremer.

Kuva: Kuhmon Kamarimusiikki

 

Juhlavuoden nostalgia näkyy myös Kuhmon maisemassa, sillä Kontion koulun perinteikkäät oranssit muovituolit ja festivaalin vanhat t-paidat ovat saaneet uuden elämän tilataideteoksina. Kaarina Kaikkonen on tehnyt 333 paidasta teoksen Kuhmo-talon lipputankoalueelle ja Kari Cavén on rakentanut kirjaston lähelle Baabelin tornin koulun tuoleista. Nostalgiaa on tarjolla myös Stefan Bremerin valokuvanäyttelyssä Kuhmo-talossa ja Pekka Lehtisen julisteiden näyttelyssä Amatissa ja Salakamarissa. Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa puolestaan on esillä Vesa Varrelan lasitöitä.

Menneisiin festivaaleihin voi palata myös juuri ilmestyneessä Juhani Koiviston kirjoittamassa kirjassa Kamarimusiikkia Kuhmossa - viisikymmentä ihmeellistä kesää, jossa palataan kamarimusiikkimuistoihin kuvin ja sanoin. Konserttipaikoissakin on nostalgiaa, sillä nyt järjestetään entistä enemmän festivaalin alkuaikoina tärkeitä perukkakonsertteja.

Taiteilijavieraina on useita Kuhmon Kamarimusiikin alkuvuosien vakikävijöitä kuten Izumi Tateno, Seppo Kimanen ja Yoshiko Arai. Tuttujen taiteilijoiden joukkoon tuo uutta väriä ylistäviä arvioita saanut tuore Tshaikovski-kilpailujen voittaja pianisti Alexander Kantorow. Mukana on muitakin Tshaikovski-kilpailujen menestyjiä, sillä viulisteista Marc Bouchkov sijoittui toiseksi ja Aylen Pritchin jaetulle neljännelle sijalle ja sellisti Senja Rummukainen tuli kuudenneksi.

Juhlavuosi ja nostalgia ovat kiinnostaneet yleisöä, sillä lippujen ennakkokysyntä on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen vilkasta. Jo tässä vaiheessa on myyty loppuun seitsemän konserttia Lentiiran avajaistilaisuudesta lähtien. Erityisesti kuulijoita ovat kiinnostaneet perukkakonsertit ja Piazzolla-esitykset. Ennakkoon ovat täyttyneet konsertit 1, 18, 35, 36, 40, 45 ja 58.