Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.05.2022

Kotkaniemi - presidentti P.E.Svinhufvudin museo henkii päämiehensä historiaa

Luumäellä, ihan hulppeissa maisemissa sijaitsee Kotkaniemi, presidentti P.E.Svinhufvudin kotimuseo. Päärakennus on rakennettu v.1898 maalaistuomarin  kodiksi ja virka-asunnoksi. Kun Svinhufvud valittiin v. 1908 Lappeen kihlakunnantuomariksi, hän osti Kotkaniemen tilan.

 

Kotkaniemi siirtyi museovirastolle vuosituhannen vaihteessa ja museo avattiin v.2000. Mittava peruskorjaus tehtiin v.2016-2017 ja kesällä 2018 avattiin museo uusittuna.

 

Kuvassa on Kotkaniemen päärakennus, joka näkyy vinosti ja etualalla on pihatiet muovaten nurmikon v-mallisesti taloa kohti.  Talo on puiden katveessa ja on väriltään vaalea vihrein reunalaudoituksin.

Kuva: Kini Laine

 

Meitä oli parikymmenpäinen joukko tutustumassa paikkaan, missä kukaan ei ollut ennen käynyt. Opas otti meidät hyvin vastaan ja kertoi tilan historiasta, rakennuksista, puutarhasta ja ihmisistä, joita siellä on asunut.

 

Kuvassa on vihertävän ruskea tyylihuonekalusto ja taustalla näkyy Svinhufvudin valkoinen rintakuvapatsas. Vieressä on ikkuna. Sohvan taustalla vasemmalla on seinällä iso taulu ja pieniä tauluja alla.

Kuva: Kini Laine

 

Sisätiloissa olikin paljon nähtävää. Ensimmäisessä kerroksessa oli sali, presidentin työhuone, Ellen-rouvan huone ja kaikki niin kuin isäntäväki olisi vain hetkeksi poistunut paikalta.

 

Kuvassa on vinokattoinen ullakkohuone, jossa on vasemmalla metallipäätyinen sänky, jossa on vaalea peite.  Vieressä on puinen yöpöytä, jonka päällä on lamppu ja vieressä pieni piironki.

Kuva: Kini Laine

 

Aikoinaan Ellen Svinhufvud piti talossa pensionaattia ja yläkerran yksi huone oli sisustettu sen ajan mukaiseksi. Varsin viihtyisä. Lisäksi yläkerrassa on kaksi isoa huonetta, joita voi varata kokoustiloiksi. Siperia ja Käräjätupa.

 

Kuvassa on näkymä ikkunasta ja siitä näkyy nurmikenttää sekä järveä.

Kuva: Kini Laine

 

Erityisesti toisen huoneen ikkunasta oli äärimmäisen ihana näköala, joka voisi helpottaa tylsääkin kokousta. Piha hiekkakäytävineen oli ilo silmälle, koska kaikki oli niin siistiä ja hyvin hoidettua.

 

Kuvassa on Kotkaniemen päärakennus edestä päin. Vasemalla on ulospäin työntyvä eteinen pylväikköineenja vieressä kolme ikkunaa eteenpäin työntyvässä osassa.  Talon oikeaa osaa hallitsee pitkä siipi.

Kuva: Kini Laine

 

Kun olimme tutkineet joka nurkan, nojoo, lähes joka nurkan, niin sitten oli vuorossa kahvi ja suussa sulava lohipiirakka, mikä tarjoilitiin rakennuksen toisessa päässä sijaitsevassa kahvila Ellenissä.

Kaiken kaikkiaan paikka on näkemisen ja kokemisen arvoinen ja tulen tekemään uusintaretken, sillä pihasta lähtee 600 m:n luontopolku ja sen haluan teputella ihan kaikessa rauhassa.