Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.03.2023

Kotkan Kaupunginteatterissa ilmastokriisiä käsittelevä kiehtova nykydraama #jeanne yhteistyössä Svenska Teaternin, Riksteaternin ja Dramatenin kanssa

#jeanne kuvastaa tuhon partaalla olevaa maailmaa, jossa nousee esille vahvojen johtohahmojen kaipuu. Kyseessä on maineikkaan näytelmäkirjailijan Ivana Sajkon erityisteos, nykydraama luokkaeroista ja ilmastonmuutoksesta. Ohjaaja on kansainvälisesti tunnettu Anja Suša. Näytelmä esitetään Kotkan Kaupunginteatterissa vierailuesityksenä yhteistyössä Riksteaternin, Svenska Teaternin ja Dramatenin kanssa.

Yhteensä näytelmä kiertää vierailuesityksenä yhdeksällätoista paikkakunnalla. Svenska Teatern vastaa kiertueen järjestelyistä Suomessa. #jeanne vierailee myös seuraavissa teattereissa: Svenska Teatern , Tampereen Teatteri, Kuopion kaupunginteatteri, Wasa Teater ja Åbo Svenska Teater.

 

Kuvassa on neljä näyttelijää makaamassa lähes ympyrässä kirjavan kivimassan päällä.

Kuva: Fredrika Eriksson

 

Järven pohjoispuolella on suuria omakotitaloja yksityislaitureineen. Eteläpuolella on kerrostalo, jonka hissi on rikki. Eri puolilla asuvat nuoret eivät kohtaa toisiaan koskaan. Pohjoisen nuoret eivät edes tiedä eteläpuolen nuorten olemassaolosta. Etelän nuoret luulevat, että pohjoisen nuoret on tehty kullasta.

Heidän välillään oleva järvi on kuitenkin kuivumassa. Ilmastokriisi vaikuttaa kaikkiin, niin rikkaisiin kuin köyhiin. Vai vaikuttaako?

Jeanne on lapsi, joka on saanut jo varhain kuulla luokkaeroista ja siitä, että hänen kohtalonsa on määrätty ennalta. Näytelmä on kertomus nuoresta idealistista ja ilmastokriisin suhteesta luokkayhteiskuntaan.

–Esitys kyseenalaistaa sankaruuden mahdollisuudet sosiaalisessa ja poliittisessa dystopiassa, joka suurelta osin muistuttaa omaa maailmaamme. Olemme kuvanneet naispuolisen sankarin arkkityypin, joka perustuu historiassa ja kirjallisuudessa esikuvaksi julistettuun Jeanne d'Arciin, kertoo ohjaaja Anja Suša.

– Uskomme, että ilmastokysymykseen on tartuttava politiikan kielen täydellä voimalla ja monimutkaisuudella.  Meidän täytyy kuitenkin myös kyseenalaistaa teatteri luokkasidonnaisena instituutiona sekä sen kyvyttömyys käsitellä polttavia sosiaalisia ja poliittisia yhteiskunnallisia kysymyksiä, Anja Suša jatkaa.

Muusikko Adde Huumonen loihtii esityksen aikana äänimaiseman muun muassa sähköisten instrumenttien ja veden avulla. Näytelmän on kirjoittanut erityisesti Riksteaternia varten maineikas näytelmäkirjailija Ivana Sajko. Ohjaaja puolestaan on kansainvälisesti tunnettu Anja Suša, joka on toiminut vuodesta 2019 ohjaustyön professorina Tukholman taideyliopistossa.

Svenska Teatern tuo näytelmän Suomeen yhteistyössä Riksteaternin kanssa ja koordinoi Suomen kiertueen.  Näytelmä esitetään Kotkan Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä To 23.3.2023. #jeanne-näytelmää esitettään Kotkan lisäksi Svenska Teaternin, Tampereen Teatterin, Kuopion kaupunginteatterin, Wasa Teater ja Åbo Svenska Teater -näyttämöillä.
 
Kotkan Kaupunginteatterin teatterinjohtaja Miko Jaakkolan mukaan #jeanne on polttavan ajankohtaista aihetta käsittelevä huikea nykydraama, jota ei kannata ohittaa. Se on Riksteaternin tuotanto yhteistyössä Tukholman Dramatenin kanssa. Näytelmän on kirjoittanut maineikas näytelmäkirjailija Ivana Sajko erityisesti Riksteaternia varten. Ohjaaja on kansainvälisesti tunnettu Anja Suša. Vierailun myötä Kotkassa on pitkästä aikaa mahdollista nähdä kansainväliset kriteerit täyttävä hieno nykyteatteriesitys, sanoo Miko Jaakkola.

Ruotsinkielinen esitys on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi näyttämön etuosaan sijoitetulla näytöllä.

Mukana tuotannossa

Mårten Andersson
Per Burell
Adde Huumonen (muusikko)
Doreen Ndagire
Rebecca Plymholt
Joel Valois

Taiteellinen tiimi

Näytelmäkirjailija: Ivana Sajko
Kääntäjä: Djordje Zarkovic
Ohjaaja: Anja Suša
Koreografi: Damjan Kecojević
Lavastaja/pukusuunnittelija: Helga Bumsch
Valosuunnittelija: Emanuel Arvanitis
Säveltäjä/äänisuunnittelija: Adde Huumonen
Maskeeraussuunnittelija: Johanna Rönnbäck
Apulaisohjaaja: Rosanne Berjawi
Dramaturgi: Eva-Maria Dahlin

Kiertueen järjestävät yhteistyössä Svenska Teatern Helsingissä, Riksteatern, Svenska nu -verkosto, Hanasaari ja Ruotsin suurlähetystö.

Erityistä

Ruotsin kantaesitys oli 4. maaliskuuta Riksteaternissa Lundissa.
Suomen kantaesitys nähdään Svenska Teaternissa Helsingissä 22. maaliskuutta Suurella näyttämöllä (lisäksi esitykset Kotkassa, Tampereella, Kuopiossa, Vaasassa ja Turussa Svenska Teaternin toimiessa kiertuekoordinaattorina)

Tukholman ensi-ilta on Dramatenissa 26. elokuuta Pienellä näyttämöllä.