Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.09.2022

Kotimaisen musikaalin Momentum 1900 kantaesitys Tampereen Työväen Teatterissa 120-vuotisjuhlanäytäntönä ja 150 henkilön työryhmän työn tuloksena

Tämän syksyn yksi mittavimmista teatterituotannoista on musikaali Momentum 1900, tekijöinä voimatrio käsikirjoittaja Heikki Salo, käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola ja säveltäjä Eeva Kontu. Teatterisyksyn tiettävästi ainoan kotimaisen kantaesitysmusikaalin ensi-ilta on 7.9. Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä.

 

Esitys on samalla TTT:n 120-vuotisjuhlanäytäntö. Ensi-iltajuhla käynnistyy lavastussuunnittelija Hannu Lindholmin lavastustaidetta 50-vuotisen uran varrelta esittelevän juhlanäyttelyn avajaisilla. Tilaisuudessa kuullaan pormestari Anna-Kaisa Ikosen juhlapuhe, jonka jälkeen alkaa musikaalin esitys.

 

Kuvassa on esiintyjiä mustissa kaavuissa tanssimassa näyttämöllä ja yhdellä on käsissään tauluja ja keskellä on valkoinen lasitorni, johon suuntautuu valokartioita.

Kuva: Kari Sunnari

 

Momentum 1900 on musikaali rakkaudesta, itsenäisyydestä ja itsepäisyydestä. Tarina sijoittuu Pariisin maailmannäyttelyyn, johon rakennetussa Suomen paviljongissa kiteytyi koko vuosisadan alun kaksintaistelu pienen Suomen kansan ja sen venäläistämiseen pyrkivien hallitsijoiden välillä. Se oli Suomen momentum ja tärkeä askel maamme itsenäistymisen tiellä. Musikaalin tarina herättää henkiin Suomen kultakauden taiteiljat ja työmiehet, jotka yhdessä rakentavat paviljongin venäläisten vastustuksesta huolimatta.

Vuonna 1900 paviljonki oli 50 miljoonalle näyttelyvieraalle merkki siitä, että Suomi on oma maansa, jolla on oma kansa ja oma kulttuuri. Kuvataide-elämysten lisäksi yhtenä merkittävänä jälkenä tästä on jäänyt soimaan Jean Sibeliuksen Finlandia, joka kuultiin Pariisissa ensi kerran, nimellä La Patrie. Musikaaliin sävellykset on tehnyt maamme ykkösmusikaalisäveltäjä Eeva Kontu.

 

Kuvassa on keskellä Martti Suosalo ja taustalla on Havis Amandan patsaan ympäristö.

Martti Suosalo keskellä.  Kuva: Kari Sunnari

 

“Kertomus Vernan ja Eliaksen rakkaudesta sijoittuu historiassamme kohtaan, jossa legenda Suomenmaassa asustelevasta yhtenäisestä kansasta, matkalla autonomiasta itsenäisyyteen, palveli kansalaisten uudenlaisen identiteetin syntyä. Elettiin suurta vuosisatojen, mutta myös ihmismielten taitetta”. Kuvailee Peltolan käsikirjoittajapari ja musikaalin lyriikat kirjoittanut Heikki Salo. “Taide muutti maailmaa. Haluamme musikaalin myötä  herättää ajattelemaan, mikä on meidän momentumimme nyt”, jatkaa Sirkku Peltola.

Momentum 1900 on ollut tekijöilleen paviljongin veroinen urakka. Työryhmässä on ollut 150 henkilöä teatterin eri osa-alueilta. Tekijät ovat Sirkku Peltolan johdolla rakentaneet musikaalin maailmaa jo viiden vuoden ajan. “Kantaesitysmusikaalin ohjaaminen on ohjauslajin maraton. Se ei olisi mahdollinen ilman huippulahjakasta työryhmää. Olen saanut olla osa hämmästyttävän ahkeraa ja antautuvaa luomistyötä”, sanoo Peltola.

Musikaalin Elias on Saska Pulkkinen, Verna Emilia Keskivinkka ja Eliaksen veli Kustaa on Jussi-Pekka Parviainen. Taiteiljoina nähdään Martti Suosalo (Ville Vallgren), Janne Kallioniemi (Albert Edelfelt), Pihla Pohjolainen (Beda Stjernschantz), Pauliina Saarinen (Ellen Thesleff), Hiski Vihertörmä (Akseli Gallen-Kallela) ja Juha-Matti Koskela (Eliel Saarinen). Muissa rooleissa mm. Aimo Räsänen, Petra Karjalainen, Petra Ahola, Mika Honkanen, Tatu Siivonen, Marko Keskitalo, Santeri Helinheimo-Mäntylä, Anne-Mari Alaspää ja Marissa Lattu. Näyttämöllä nähdään myös ensemble ja orkesteri.

Kapellimestari on Tony Sikström, koreografi Petri Kauppinen, lavastussuunnittelija Hannu Lindholm, pukusuunnittelija Marjaana Mutanen, valo- ja videosuunittelija Eero Auvinen ja äänisuunnittelija Kalle Nytorp.

Momentum 1900
Käsikirjoitus Heikki Salo & Sirkku Peltola
Sävellys Eeva Kontu
Laululyriikat Heikki Salo
Ohjaus Sirkku Peltola
Musiikin sovitus Tony Sikström, Paavo Malmberg, Eeva Kontu
Jousikvartetin sovitukset Marko Hilpo
Kapellimestari Tony Sikström
Koreografia Petri Kauppinen
Lavastussuunnittelu Hannu Lindholm
Pukusuunnittelu, kampausten ja maskien suunnittelu Marjaana Mutanen
Valo-ja videosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Käsikirjoitus-ja taustatyön assistentti Iiris Syrjä
Ohjaajan assistentti Timo Saari
Apulaiskapellimestari Ville Myllykoski
Tanssikapteeni Soile Ojala
Tuottaja Heidi Kollanus
Apulaistuottaja Elise Richt
Musiikkituotanto MD Company

Rooleissa
Saska Pulkkinen (Elias), Emilia Keskivinkka (Verna), Jussi-Pekka Parviainen (Kustaa), Martti Suosalo (Ville Vallgren), Janne Kallioniemi (Albert Edelfelt), Pihla Pohjolainen (Beda Stjernschantz), Pauliina Saarinen (Ellen Thesleff), Hiski Vihertörmä (Akseli Gallen-Kallela), Juha-Matti Koskela (Eliel Saarinen), Petra Karjalainen (Maria Tenisheva), Aimo Räsänen (Ruhtinas Tenishev), Petra Ahola (Larissa), Mika Honkanen (Anders Jansson), Tatu Siivonen (Hermanni), Marko Keskitalo (Viktor), Santeri Helinheimo-Mäntylä (Kasper), Anne-Mari Alaspää (Virginie), Marissa Lattu (Marketta)

Ensemble
Veera Tapanainen, Jasper Leppänen, Tatu Siivonen, Marko Keskitalo, Marissa Lattu, Ulla Paajanen, Santeri Helinheimo-Mäntylä, Harry Laine, Anssi Valikainen, Aleksi Aromaa, Reetta Korhonen, Anne-Mari Alaspää, Soile Ojala, Nicolas Frimodig, Roope Myllyselkä

Orkesteri
Tony Sikström/Ville Myllykoski (kapellimestari), Paavo Malmberg/Juho Fabrin (elektroniikka, lyömäsoittimet ja kosketinsoittimet), Lotta Laaksonen/Nuppu Komsi (viulu 1), Istvan Szalay/Martta Kukkonen (viulu 2), Anne Korhonen/Alexander Pozdniakovas/ Lauri Savolainen (alttoviulu), Maija Juuti/Adele Xiang (sello)

Musiikin toteutus
Elektronisten soitinten ohjelmointi  Paavo Malmberg
Nuottimateriaalin tuotanto MD Company / Mikko Aaltio, Ville Myllykoski, Marko Hilpo
Teoksen workshop-tuotanto MD Company
Teoksen orkesterituotanto MD Company / Jussi Rauvola, Ida lemmetty
Näyttelijöiden lauluopetus Emilia Nyman