Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.08.2020

Kostamus ja muut Neuvostoliiton rakennustyömaat työllistivät tuhansia suomalaisia – uutuuskirja Itärakentajat kertoo heidän tarinansa

1970- ja 80-luvuilla Neuvostoliiton rakennustyömailla työskenteli tuhansia suomalaisia. Kaupunkeja, tehtaita ja laitoksia rakentaneille suomalaisille rajan takana vietetty aika jätti paljon muistoja. Jyrki Koulumiehen uutuuskirja Itärakentajat päästää ääneen rakentajat urakoiden takana. Millaista oli työ rajan takana Neuvostoliitossa?

Kuvassa on rakennustyömiehiä oransseissa kypärissään rakennustyömaalla.

Kuva: SKS

 

Neuvostoliiton valtavat rakennustyömaat työllistivät myös tuhansia suomalaisia. Urakat olivat osa niin sanottua idänkauppaa, joka perustui vaihtokauppaan: Suomen tuonnin ja viennin Neuvostoliittoon piti olla tasapainossa. Suomi toi Neuvostoliitosta pääasiassa öljyä mutta vei sinne suomalaista työtä joko korkealle jalostettujen teollisuustuotteiden muodossa tai kirjaimellisesti suomalaisten rakentajien korkeatasoisena työnä paikan päällä. Idänkauppa oli Suomen taloudelle ja työllisyydelle tärkeää.

Jättiläismäisiä teollisuusrakennuksia ja jopa kokonaisen kaupungin rakentaneet suomalaiset työskentelivät pääosin Svetogorskissa ja Kostamuksessa. Neuvostoliiton johto arvosti suomalaista korkeaa laatua, ja myöhemmin urakat ylsivät myös Siperiaan asti. Rakentajille itselleen työt rajan takana jättivät mieleenpainuvia muistoja.

Uutuuskirja Itärakentajat perustuu Rakennusliiton ja Rakennusteollisuus RT ry:n yhdessä käynnistämään muistokeräykseen. ”Rakentajat ovat jo eläkeiässä, joten nyt oli viimeinen hetki tallentaa muistot. Tässä teoksessa eturiviin pääsevät kirvesmiehet, raudoittajat, työnjohtajat ja rakennusinsinöörit. He kertovat omat tarinansa ja sekä sen, miksi he ovat ja olivat ylpeitä suomalaisen rakentamisen laadusta, venäläiseen verrattuna”, liittojen aluepäälliköt Raimo Hovi ja Kari Lapatto kertovat. Lopulliseen asuunsa kirjan on kirjoittanut VTM, toimittaja Jyrki Koulumies.

Teos ilmestyy 3.9.2020 presidentti Urho Kekkosen syntymän 120-vuotispäivänä. ”Kekkonen oli idänkaupan innokas aloitteentekijä ja erityisesti Neuvostoliiton suuret rakennusprojektit olivat lähellä hänen sydäntään – ei vähiten sen vuoksi, että ne työllistivät ratkaisevasti suurtyöttömyydestä kärsiviä Itä- ja Pohjois-Suomen alueita, Kekkosen vanhoja vaalipiirejä. Projektien edistyminen oli jatkuvasti eri vaiheissaan uutisissa näyttävästi esillä. Tavallinen kuvitus uutisjutuissa oli Kekkonen ja pääministeri Aleksei Kosygin muuraamassa yhdessä peruskiveä”, Koulumies lisää.