Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.03.2023

Koreografi Sonya Lindforsin uutuus Tanssin talossa toukokuussa

Koreografi Sonya Lindforsin uusi teos ONE DROP saa ensi-iltansa toukokuun 6. päivä Tanssin talon Pannuhallissa. Teos jatkaa Lindforsin vuonna 2013 käynnistynyttä teossarjaa, joka käsittelee valtaa, representaatiota ja mustan kehon politiikkaa.

Kuvassa on nais- ja miestanssijat lattialla istumassa valkoisissa paidoissa ja mustissa housuissa.  Heidän sylissään on vaakatasossa yksi miestanssija. Tausta on violetti.

Kuva: Tuukka Ervasti

 

Sonya Lindforsin teossarja käynnistyi marraskuussa 2013 Zodiak Stagella ensi-iltansa saaneella teoksella NOIR?. Kymmenen vuoden aikana Lindforsin käsittelemien teemojen ympärillä käytävä yhteiskunnallinen keskustelu on laajentunut ja saanut enemmän näkyvyyttä, osin Lindforsin monialaisten taideprojektien myötä. Tästä kertoo osaltaan Lindforsille vuonna 2022 myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto. Teemojen ajankohtaisuus ja tärkeys ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään. Toiseuden kokemukset ja rakenteellinen rasismi ovat yhä osa suomalaistakin arkipäivää.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana Lindforsin taiteellinen työ on saavuttanut yhä laajempaa näkyvyyttä ja arvostusta myös kansainvälisesti. ONE DROP on Lindforsin tähän asti kansainvälisin yhteistuotanto.

Lindfors muun muassa valittiin EU:n Luova Eurooppa -ohjelman tukeman, 12 eurooppalaisen toimijan Big Pulse Dance Alliance -verkoston Scaling up -ohjelmaan. Zodiak on yksi verkoston toimijoista. Neljässä eri kansainvälisessä residenssissä työstettävän esityksen osatuottajatahoista löytyy sellaisia keskeisiä eurooppalaisia festivaaleja kuten Lontoon Dance Umbrella ja Amsterdamissa järjestettävä Julidans. Teokselle on jo nyt tiedossa kansainvälinen kiertue vuosille 2023–2024.

ONE DROP on länsimaisen näyttämön ruumiinavaus, haamujen manaus ja operetti. Teos sukeltaa kapitalismin, kolonialismin ja modernin kietoutuneisuuksiin ja suhteisuuksiin.

Teoksen nimi viittaa sekä reggae-musiikin “the one drop rhythm” -rumpurytmiin, että Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa luotuun rotuerottelulakiin (Race Separation Act), jonka mukaan yksi pisara "mustaa verta" teki ihmisestä ulkonäöstään huolimatta "mustan". Yhden pisaran sääntö tekee räikeästi selväksi, miten rodun käsite on konstruktio, teknologia, joka on tehty epäinhimillistämiseksi ja hallitsemiseksi.

ONE DROP nähdään Tanssin talon Pannuhallissa ajalla 6.–16.5.2023. Esitys on osa Zodiak – Uuden tanssin keskuksen kausiohjelmaa.

Kantaesitys
Sonya Lindfors: ONE DROP

Koreografia ja konsepti: Sonya Lindfors
Työryhmä: Antonia Atarah, Hamis Ahmed, Geoffrey Erista, Nori Kin, Isabella Shaw, Alma Bø Getachew, Mariama Slåttøy, Erno Aaltonen, Jussi Matikainen, Sanna Levo, Angel Emmanuel, Aino Koski, Janina Salmela ja Sonya Lindfors
Prosessiin osallistuneet: Ornilia Ubisse, Judith Arupa, Alen Nsambu, Johanna Karlberg, Jaakko Pallasvuo
Tuotanto: UTT ry ja Sonya Lindfors
Osatuotanto: Big Pulse Dance Alliance (Zodiak – Uuden tanssin keskus / FI, Dance Umbrella / UK, Julidans/NL), Goethe-Institut (International Coproduction Fund), Finnish Cultural Institute for the Benelux, Apap – FEMINIST FUTURES (a project co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union)
Residenssit: Tanzfabrik berlin, KWP Kunstenwerkplaats, Buda Kortrijk, Beursschouwbourg
Tukijat: Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Nordic Culture Point