Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.10.2022

Kompassissa pohjoinen - Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta -näyttely avautuu Kiasmassa

Kompassissa pohjoinen – Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta -näyttely kääntää katseen pohjoiseen. Mukana on monia Pohjois-Suomessa asuvia tai sieltä kotoisin olevia taiteilijoita sekä paikalliseen ympäristöön ja yhteisöihin liittyviä aiheita. Teoksissa korostuu ihmisen suhde luontoon ja maisemaan. Luonto on elämän ja voiman lähde mutta myös hallinnan ja hyväksikäytön kohde, johon ihminen on jättänyt jälkensä.

Kuvassa on sinertävän punaista lumimaisemaa, jossa näkyy kuusien latvoja.

rttu Nieminen, Tietoisuus, 2019, Wihurin rahaston kokoelma. Kuva: Kiasma

 

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma kuuluu Suomen merkittävimpiin nykytaiteen kokoelmiin. Se lahjoitettiin Rovaniemen kaupungille vuonna 1983, ja sen koti on Rovaniemen taidemuseossa. Tämä näyttely esittelee Kiasman kuraattorien valitsemia teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta. Näyttelyssä on teoksia 48 taiteilijalta.

Näyttelyn taiteilijat
Heini Aho, Lauri Astala, John Court, Tom Engblom, Petri Eskelinen, Radoslaw Gryta, Kaisaleena Halinen, Mia Hamari, Jaakko Heikkilä, Jussi Heikkilä, Marja Helander, Maija Helasvuo, Marjatta Holma, Irmeli Hulkko, Konsta Huusko, Eeva-Liisa Isomaa, Helena Junttila, Elina Juopperi, Hanna Kanto, Eemil Karila, Joel Karppanen, Kaija Kiuru, Ilona Kivijärvi, Tuomas Korkalo, Laura Könönen, Katri Kuparinen, Raakel Kuukka, Antti Laitinen, Kalle Lampela, Ville Mäkikoskela, Esko Männikkö ja Pekka Turunen, Arttu Nieminen, Leena Nio, Matti Nurminen, Outi Pieski, Marja Pirilä, Raisa Raekallio ja Misha del Val, Merja Aletta Ranttila, Johanna Ruotsalainen ja Simi Ruotsalainen, Stiina Saaristo, Juhani Tuominen, Kari Tuisku, Pauliina Turakka Purhonen, Seija Ulkuniemi, Maaria Wirkkala

Näyttely toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen taidemuseon ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa.

Kompassissa pohjoinen – Teoksia Wihurin rahaston kokoelmasta 7.10.2022–2.4.2023