Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.09.2019

Kolmen teoksen Tripla tuo huippukoreografiat Helsinkiin

Monipuolisessa illassa nähdään Wayne McGregorin, George Balanchinen ja Jerome Robbinsin teokset.

 

 

 

Kuvassa on vasemmalla miehen alastonta vartaloa ja siinä näkyy kylkeä ja leuka sekä ojennettu käsi.  Keskellä on on tummahiuksinen naistanssija, jonka kasvot on poispäin kuvasta.  Kädet ovat ojennettuina ja päällä on valkoinen ohut olkaiminen paita.  Oikealla on naisbalettitanssijan ojennettu nilkka.  Tausta on vaalea ja samoin balettitossu. Kuvat on leikattu vinosti.

Kuva: Kansallisooppera

 

Kansallisbaletin Tripla-illan aloittaa brittiläisen koreografi Wayne McGregorin teos Infra, joka vie katsojan kaupungin pinnan alle. McGregor on yksi arvostetuimmista tämän päivän nykytanssikoreografeista, ja hänen teoksensa Autobiography Edits keräsi ylistäviä arvioita Flow Festivalin vierailulla elokuussa. Infrassa nähdään ihmisten välistä kanssakäymistä tutkivia sooloja, duettoja ja ryhmäkohtauksia brittitaiteilija Julian Opien taideteoksen alla. Äänimaailmassa yhdistyvät Max Richterin kaunis ja melankolinen musiikki sekä elektroninen musiikki ja arkiset äänet. Teos on saanut kantaesityksensä Lontoon Royal Ballet’ssa.

Toisena teoksena nähdään suomalaisyleisöä 15 vuotta sitten ihastuttanut George Balanchinen Serenade. Neoklassisen tanssin merkittävimmän koreografin vuonna 1934 kantaesitetty Serenade on yksi hänen uransa kulmakivistä. Teos oli lähtölaukaus balettikoululle, josta kehittyi yksi maailman tunnetuimmista balettiryhmistä, New York City Ballet. Balanchine oli erityisen kiintynyt Pjotr Tšaikovskin musiikkiin, ja teoksessa kuullaan Serenadi jousille.

Ilta huipentuu Jerome Robbinsin teokseen The Concert, joka parodioi pianokonsertin yleisöä fantasioineen. Pitkän uran koreografina ja ohjaajana tehnyt amerikkalainen Robbins on luonut koreografioita balettiryhmien lisäksi mm. Broadway-musikaaleihin, televisiolle ja elokuviin, kuten musikaalielokuvaan West Side Story. Frédéric Chopinin musiikkia näyttämöllä solistina soittaa pianisti Johannes Piirto.

Triplan kaikissa teoksissa musiikki kuullaan elävän orkesterin soittamana. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Kalle Kuusava.

McGregor – Balanchine – Robbins: Tripla

Ensi-ilta 27.9.2019 k

Muut esitykset 2.10., 4.10., 8.10., 10.10. ja 12.10.

Teosesittelyt 4.10., 8.10., 10.10.