Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.04.2022

Kolme kotimaista kantaesitystä Kansallisbaletin juhlavuoden huipennuksessa

Kansallisbaletin satavuotisjuhlavuoden kevään viimeisenä ensi-iltana nähdään kolmen nykytanssiteoksen ilta Tripla: Made in Finland, koreografeina Johanna Nuutinen, Kenneth Kvarnström ja Tero Saarinen.

Kuvassa on erilliset kasvokuvat Tero Saarisesta, Johanna Nuutisesta ja Kenneth Kvarnströmistä. Kuva on sävytetty sinisellä.

Kuva: Kansallisbaletti

 

Tripla: Made in Finland tuo näyttämölle kolmen kansainvälisesti menestyneen suomalaisen koreografin uudet teokset.

Johanna Nuutinen tuo näyttämölle teoksen Hyöky. Se imee katsoja–kokijan läpi kaaoksen kohti myrskyn silmää, jossa lepää kaiken lävistävä rauha. Lauri Porran uusi sävellys ja Tuomas Norvion äänisuunnittelu luovat teokselle väkevät puitteet. Nuutisen teoksia on esitetty yli 40 kansainvälisellä elokuvafestivaalilla ja useilla tanssifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Keväällä 2022 hänen teoksensa Hz nähtiin Helsingin uudessa Tanssin talossa täysille katsomoille.

Pitkän uran Suomessa ja Ruotsissa tehnyt Kenneth Kvarnström palaa lähes 15 vuoden tauon jälkeen Kansallisbalettiin teoksellaan Boléro 2.0. Uutuusteos on kuin kudelma, joka kudotaan joka ilta eri tavoin. Tanssijat itse päättävät, miten menevät sisään ja ulos koreografiasta, ja jokainen esitys on ainutkertainen tanssijoiden valinnoista riippuen. Teoksen musiikkina kuullaan Maurice Ravelin Boléro. Tanssin taustalla nähdään alati muuttuva visuaalinen kokemus maalausten, valojen ja projisointien yhdistelmänä.

Mittavan kansainvälisen uran tehnyt Tero Saarinen on luonut Esa-Pekka Salosen sellokonserttoon uuden teoksensa Wedge, jossa tanssi, ääni ja valo ”kiilautuvat” toisiinsa kaaoksen ja järjestyksen, suojattomuuden ja turvan sekä olemisen hetkellisyyden kokemisen rajapinnalla. Uudessa teoksessa Saarinen jatkaa yhteistyötä myös luottopukusuunnittelijansa Erika Turusen kanssa. Saarinen on luonut yli 40 kantaesitysteosta 25 vuotta toimineelle Tero Saarinen Companylle ja muille tanssiryhmille ympäri maailman.

Kaikkia kolmea kantaesitysteosta yhdistää valaistuksen, lavastuksen ja projisoinnit suunnitteleva Joonas Tikkanen. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Kalle Kuusava.

Tripla: Made in Finland
Johanna Nuutinen: Hyöky
Kenneth Kvarnström: Boléro 2.0
Tero Saarinen: Wedge

Ensi-ilta 6.5.2022
Muut esitykset 7.5.–20.5.2022