Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.06.2022

Kokoelmanäyttely isolla Koolla esittelee laajasti Lappeenrannan taidemuseon eri taidekokoelmia

Mistä on Lappeenrannan taidemuseon kokoelmat tehty? Mitä kokonaisuuksia kokoelmat sisältävät? Miten kokoelmat ovat syntyneet? Minkälaisia teoksia eri kokoelmat sisältävät?

Kuvassa on pallomisia kuvioita ja yläosassa on oranssia ja palloissa punaista. Alaosassa on tumman sinistä.

Vilma Panula, Eldorado Likvidoitu, 2018, öljy kankaalle, Lappeenrannan taidemuseon kokoelma. Kuva: Lappeenrannan museot

 

Kokoelmat ovat museotoiminnan perusta, ja usein museoiden kokoelmat koostuvatkin useista eri tavoin syntyneistä kokoelmista. Lappeenrannan taidemuseon kesän näyttelyssä pääsee tutustumaan museon sydämeen eli sen kokoelmiin. Osa museon kokoelmien teoksista on itse hankittu, osa on saatu lahjoituksena ja osa on deponoitu eli talletettu. Tällä hetkellä Lappeenrannan museoiden kaikkiin taidekokoelmiin kuuluu yhteensä noin 3700 teosta.

Lappeenrannan taidemuseon kokoelman uusin teos on museon järjestämän VIDS21-mediataiteen ideakilpailun voittanut Jonna Kinan videoteos Four Sculptures in Fifteen Pieces, joka on nyt ensimmäistä kertaa esillä Lappeenrannan taidemuseossa. Teos on Lappeenrannan taidemuseon tilausteos, ja se on toteutettu yhteistyössä Viron taidemuseon kanssa. VIDS21-mediataidekilpailu järjestettiin Jenny ja Antti Wihurin rahaston myöntämällä kummirahoituksella.

Määrällisesti suurin osa teoksista kuuluu Lappeenrannan taidemuseon omaan kokoelmaan. Se karttuu vuosittain lahjoituksilla ja määrärahojen puitteissa tehtävillä ostoilla. Kokoelmahankinnoissa painopiste on kaakkoissuomalaisessa nykytaiteessa. Suurempia kokonaisuuksia ovat lahjoituskokoelmat. Näitä ovat esimerkiksi Pertti Ala-Outisen kokoelma, Kaino ja Jussi Komosen perikunnan kokoelma sekä Tuomas von Boehmin perikunnan kokoelma.

 

Kuvassa on taloja ja katukuvaa.  Taloissa on värejä ja kuva on hieman talvinen.

Yrjö Raaska, Katukuva, 1950, akvarelli, Viipurin Taiteenystävät ry:n talletus. Kuva: Lappeenrannan museot

 

Osan Lappeenrannan taidemuseon kokoelmaa muodostavat Sairaala- ja Palvelukoti-Artoteekkikokoelman teokset, joita on sijoitettu Etelä-Karjalan keskussairaalaan. Jatkossa teoksia tulee myös muutamaan kaakkoissuomalaiseen palvelukotiin.

Lappeenrannan kaupungin taidekokoelma muodostaa oman kokoelmansa, ja sen teoksia on sijoitettu museon seinien ulkopuolelle julkisiin tiloihin eri puolille kaupunkia. Kaupungin kokoelmaan kuuluu lisäksi Joutseno-kokoelma joka syntyi kun Joutseno liitettiin Lappeenrantaan vuonna 2009.

Lappeenrannan museoiden tai taidemuseon omistamien teosten lisäksi museon hallinnassa on erilaisten yhdistysten ja säätiöiden talletuskokoelmia. Niiden omistus säilyy tallettajataholla. Niistä käytetään myös nimitystä deponointi. Useissa talletuskokoelmissa näkyy Lappeenrannan museoiden erityinen Karjalankannasta ja Viipurin alueen kuvataidetta koskeva valtakunnallinen erityisvastuu. Monilla tallettajatahoista on historiallinen yhteys Viipurin ja Karjalankannaksen alueelle. Keskeisimpiä tallennuskokoelmia ovat Viipurin Taiteenystävät ry, Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry, Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö sr, William ja Ester Otsakorven säätiö sr sekä Onni ja Helmi Karttusen säätiö sr.

Taidemuseon kokoelmanäyttelyn lisäksi 11.6. avataan Linnoituksen Vihreässä makasiinissa Musta lista -kollektiivin Yksinkeltaista -kesänäyttely. Näyttelyssä on mukana kaikkiaan 23 taiteilijaa.

 
Kokoelmanäyttely isolla Koolla on esillä Lappeenrannan taidemuseossa 11.9. – 4.9.2022.

Yksinkeltaista on esillä Lappeenrannan Linnoituksen Vihreässä Makasiinissa 11.6. – 9.8.2022.