Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.10.2021

Kokeneiden Eurooppa-kirjeenvaihtajien reportaasikirja Pitkät jäähyväiset kääntää katseen turpeen ja hiilen syrjäseutuihin

Turvetuottaja Karstulassa. Hiilikaivosduunari Itä-Saksassa. Lämmityshiiliyrittäjä Puolan maaseudulla. He ja monet muut miettivät, mitä Euroopan syrjäseuduille jää, kun turpeen ja ruskohiilen kaltaisista fossiilisista polttoaineista luovutaan.

Anna Saraste on Euroopan kirjeenvaihtaja, joka on yhdessä Petri Raivion kanssa kirjoittanut kirjan Pitkät jäähyväiset – Reportaasi fossiili-Euroopan syrjäseuduilta, jonka julkaisija 2021 on Vastapaino.

Anna Saraste. Kuva: www. youthpress.org

Kokeneet Eurooppa-toimittajat Anna Saraste ja Petri Raivio suuntaavat tietokirjassaan “Pitkät jäähyväiset – Reportaasi fossiili-Euroopan syrjäseuduilta” katseen kaupunkien ulkopuolelle. Teos nostaa esiin ilmastonmuutoksen torjumisen häviäjät, joille ilmastoliikkeen nousu ja uusi ilmastopolitiikka tarkoittavat vanhan elinkeinon loppumista, ja heidän mielenmaisemansa.

“Kirja antoi mahdollisuuden syventyä kysymyksiin, joihin törmäsin useita kertoja viime vuosien aikana. Mitä tapahtuu eurooppalaisten suurkaupunkien ulkopuolella? Miten ihmiset voivat syrjäseuduilla? Kirjaa tehdessämme vietimme aikaa näiden ihmisten kanssa, haastattelimme heitä ja saimme sukeltaa aihepiiriin”, Anna Saraste kertoo.

Kirjaa tehdessään kirjoittajat viettivät aikaa fossiilisten polttoaineiden tuottajien kanssa: Saraste itäsaksalaisen kaivosmies Georg Ortmannin työtä ja elämää seuraten Lausitzin seudulla, Raivio taas keskisuomalaisen, turvepitäjä Karstulassa vaikuttavan Muhosen perheen näkemyksiä kuulostellen. Lisäksi kirjoittajat tapasivat laajasti paikallisia: päättäjiä, luonnonsuojelijoita, pappeja ja muita asukkaita.  

Reportaasin muotoon kirjoitettu teos sekä näyttää uutta että taustoittaa pitkät kehityskulut. Teoksessa on mukana reportaasimatkoja myös Puolan fossiilienergiatuottajien luokse, Ranskan maaseudun muutosvastarinnan pariin sekä pieneen ja monien hylkäämään saksalaiskylään, jonka suuri hiilikaivos haluaisi niellä alleen.

“Suuntaisin tämän kirjan oman kuplani kaupunkilaisille ja korkeakoulutetuille ihmisille, jotka ajattelevat, että ilmastonmuutoksen torjunta on kannatettavaa ja tosi helppoa. Se on helppoa meille, mutta ei kaikille”, Raivio kertoo.

Turvealan tuoreus ja journalistien elitistyminen yllättivät

Pitkien jäähyväisten kirjoittajat ovat seuranneet Eurooppaa ja sen kehitystä pitkään. Anna Saraste raportoi Saksasta Ylelle ja tuottaa saksalaismedia Deutsche Wellen englanninkielisiä uutisia. Hän on aiemmin johtanut analyyseistään tunnetun The Ulkopolitist -verkkolehden Eurooppa-toimitusta. Petri Raivio työskentelee toimittajana Ylen ajankohtaistoimituksessa, jossa hän juontaa A-studiota. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Ylen Brysselin-kirjeenvaihtajana.

Energiapoliittisen näkökulman lisäksi Pitkät jäähyväiset valottaa, kuinka eri puolilla Eurooppaa valtapuolueiden haastajiksi nousseet populistipuolueet näkevät syrjäseutujen mullistuksen – ja valjastavat sen protestiääniksi perinteisiä puolueita vastaan. Ääneen pääsevät niin Lausitzin AfD-päättäjät kuin Keski-Suomen paikallispolitiikot.

“Muualla Euroopassa jylläävät aika lailla samat ilmiöt kuin Suomessa, ja niiden syyt ja taustat ovat samantyyppisiä kuin meilläkin”, Raivio sanoo.

Petri Raivio on yhdessä Anna  Sarasteen kanssa kirjoittaneet kirjan Pitkät jäähyväiset – Reportaasi fossiili-Euroopan syrjäseuduilta, jonka julkaisija 2021 on Vastapaino.

Petri Raivio. Kuva: Petri Raivio

Eri maiden poliittisissa kehityskuluissa on myös omia piirteitään. Pitkät jäähyväiset tarkastelee perusteellisesti Suomen turvekeskustelua ja asettaa sen laajempaan eurooppalaisen energiapoliitiikan viitekehykseen.

“Yllätyin turvetuotantoon perehtyessäni siitä, kuinka koko ala on luotu poliittisilla päätöksillä ja miten lyhyt historia sillä on. Se on polkaistu pystyyn muutamia vuosikymmeniä sitten, ja nyt sen lopettaminen on osoittautunut vaikeammaksi kuin aloittaminen”, Raivio kertoo.

Kirjoittajat pohtivat teoksessa myös kaupunkien ja syrjäseutujen välistä kasvavaa kuilua. Kuka maaseudun muutoksesta kertoo ja minkälaisin asentein?

“Journalistit ammattikuntana ovat elitistyneet kovasti. Keitä me nykyään olemme? Toimittajilla on  samanlaiset akateemiset ja kaupunkilaiset taustat. Minkälaisia vaikutuksia sillä on siihen, mistä me keskustelemme julkisuudessa, mihin äänensävyyn, ja miten vähän kuplan ulkopuoliset äänet kuuluvat?”, Anna Saraste kysyy.

 

Osa kirjan kannesta Anna Saraste ja Petri Raivio: Pitkät jäähyväiset – Reportaasi fossiili-Euroopan syrjäseuduilta, julkaisij Vastapaino 2021.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Vastapaino

Anna Saraste ja Petri Raivio: Pitkät jäähyväiset – Reportaasi fossiili-Euroopan syrjäseuduilta.  
244 s., Vastapaino 2021