Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.01.2024

Klassikkoteos Romeo ja Julia palaa Kansallisbaletin ohjelmistoon - Romeon roolissa vierailee tšekkiläinen ensitanssija Patrik Holeček

Shakespearen kuolematon tarina Veronan nuorista rakastavaisista nähdään Kansallisbaletin näyttämöllä tammi-helmikuussa 2024, kun John Crankon klassikkokoreografia Romeo ja Julia palaa ohjelmistoon.

 

Kuvassa on vasemmalla Patrik Holeček valkoisessa paidassa ja vaalean ruskeissa sukkahousuissa. Hän nojaa valkoisessa puvussa sivuttain olevaan Romina Contrerasiin. Taustalla on sinimustaa metsäkulissia.

Patrik Holeček, Romina Contreras. Kuva: Serghei Gherciu/Tšekin kansallisbaletti

 

Crankon koreografiasta on tullut vuosikymmenten saatossa teoksen tunnetuin balettiversio kautta maailman Sergei Prokofjevin vahvan musiikin ja Crankon iättömän ja koskettavan koreografian ansiosta.

1960-luvulla Stuttgartin baletissa yhdeksi maailman keskeisimmistä balettikoreografeista noussut John Cranko menehtyi yllättäen 1970-luvun alussa, mutta useita hänen merkittävimmistä teoksista on jäänyt elämään vuosikymmeniksi lukuisten maailman balettiryhmien ohjelmistoon. Kansallisbaletin ohjelmistossa on nähty Romeon ja Julian lisäksi Onegin ja Kuinka äkäpussi kesytetään. Crankon vuonna 1962 kantaesitetty Romeo ja Julia sai ensi-iltansa Kansallisbaletissa 1996, ja sen on nähnyt Suomessa jo noin 100 000 katsojaa.

Tällä kaudella Romeon ja Julian kahdessa ensimmäisessä esityksessä 20. ja 23. tammikuuta nähdään Romeon roolissa vieraileva tähti, Tšekin kansallisbaletin ensitanssija Patrik Holeček. Hän on tanssinut Romeon roolin lisäksi Prahassa lukuisissa päärooleissa Joutsenlammen Prinssi Siegfriedistä Oneginin nimirooliin. Suomen kansallisbaletissa Holečekin partnerina Julian roolissa nähdään Violetta Keller. Holeček vierailee Kansallisbaletissa ensimmäistä kertaa.

Julian roolissa nähdään tällä kertaa lisäksi Abigail Sheppard sekä roolissa debytoivat Hye Ji Kang ja Yuka Masumoto. Romeon roolissa tanssivat lisäksi Jun Xia ja Martin Nudo sekä uutena Clark Eselgroth. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Johannes Witt.

John Cranko – Sergei Prokofjev: Romeo ja Julia
Esitykset 20.1. –7.2.2024

https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto/romeo-ja-julia/