Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.03.2024

Kivikirveestä rautahevoseen - Länsmäkiset esittää Pieksämäen kirkkopitäjän synnyn ja 450-vuotisen kehityksen Pieksämäen juhlavuonna

KIVIKIRVEESTÄ RAUTAHEVOSEEN kertoo Pieksämäen kirkkopitäjän synnyn ja 450-vuotista historiaa. Pieksämäki juhlii 450-vuotista taivaltaan vuonna 2024.

 

Kuvassa on tummalla taustalla lähestyvä vanha, musta veturi ja siitä nousee vaaleaa höyryä.  Edessä näkyy suoraa raidetta.

Kuva: Länsmäkeläiset

 

Juuret ovat kaukana menneisyydessä. 1500 –luvulla Juvan ja Savolahden (Mikkeli) kirkkopitäjien takamailla oli laajat Pieksämäen seudun erämaat. Viipurin piispa Erik Härkäpää määräsi Juvan kappalaisen Mathias Henricin perustamaan uuden kirkkopitäjän kaukaisille alueille.

Tarvittiin Ruotsin kuninkaan Juhana III käsky, jotta vanhojen kirkkopitäjien paimenet suostuivat uuden kirkkopitäjän perustamiseen. Juhlavuosi 2024 tapahtumineen olkoon se vuosi, kun Pieksämäki nostaa
siipensä kohotakseen kohti uusia korkeuksia.

 

Kuvassa on isoilla kellertävillä kirjaimilla teksti Kivikirveestä rautahevoseen kahdella rivillä.  Alla on pienemmmin kirjaimin Från stenyxa till järnhäst. Tausta on tumma ja keskellä on harmaata taivasta ja junan veturin höyrypilveä.

Kuva: Länsmäkeläiset

 

http://www.pieksamaki.fi/450-2/ - täynnä tapahtumia

Kivikirveestä rautahevoseen on esitys, joka kertoo historialla hilpeästi leikkien Pieksämäen seudun nousun veden alta jääkauden jälkeen ja miten ensimmäiset tänne asettuneet ihmiset mahdollisesti katsoivat maailmaa ja mitä heille tapahtui sitten.

 

Kuvassa on iso kivi keskellä kuusimetsää.

Esitykseen liittyvän Suomen neljänneksi suurin kivi. Kuva: Terho Häkkinen

 

Länsmäkiset sukeltavat vahvoja mielikuvia luovien äänien, kuvien ja näyteltyjen osioiden voimalla fiktiiviseen maailmaan Pieksämäenkirkkopitäjän synnystä. Tarinassa maalataan isolla pensselillä seudun kehittymistä jääkauden lopulta nykyiseen maailman menoon asti. Toisaalta katsotaan lähikuvassa hetkiä 450 vuotta sitten, jolloin Pieksämäen kirkkopitäjä synnytettiin ja mitä siitä seurasi eräälle kirkonmäellä asustelleelle torpparille.

 

Kuvassa on ylhäältä päin kuvattuna Pieksämäen punatiilinen puolipyöreä veturitalli, jonne meneeuseita lyhyitä ratoja viuhkamaisesti.  Edessä on vaakasuoraan kulkevia ratoja.  Taustalla näkyy taloja metsää.

Pieksämäen veturitallit, joista ensimmäinen tuli vuonna 1889. Kuva: Ilkka Seppä

 

Pieksämäen Poleenin saliin luotu vaikuttava äänimaailma ja kuvat Pieksämäen historiasta ovat esityksessä vahvassa osassa.Esiintyjinä ovat Jari Kauppinen ja Terho Häkkinen. Käsikirjoitus ja ohjaus Juhani Joensuu.

https://www.lansmakiset.fi/

Esitykset:
Lauantai 31.8. klo 15 ja klo 18 1.9.
Sunnuntai 1.9. klo 15

Liput 15 € / hlö  Lippu.fi
Poleenin lipunmyynti, lipunmyynti@poleeni.fi tai puh. 0400 855 614