Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.02.2024

Kitaristi ja kanteleensoiton uudistaja Lauri Schreck julkaisee Puhuri-yhtyeensä kanssa singlen ja videon Ethän ikinä jätä mua

Lauri Schreck & Puhuri julkaisee 14. helmikuuta ilmestyvän Tapahtuu-levynsä kolmannen singlen Ethän ikinä jätä mua tänään. Hieno kappale esittelee bändin taiteellista ja vaarallista puolta mystisine sanoituksineen ja sävellyksineen. Biisillä vierailevat kitaristi Jarmo Saari ja Hammond-uruissa Max Tabell. Jarmo Saari soittaa harvinaisia Omnichord- ja autoharp-soittimia ja tuo oman davidlynchmäisen värin ja vaaran bändin soundiin sekä biisin monitulkintaiseen rakkaustarinaan.

Kuvassa on Lauri Schreck puolivartalokuvassa. Hänellä on musta nahkatakki päällään.  Tausta on violetti.

Kuva: Tarmo Pajunen

 

Ei ole mitään söpöä, siistiä tai somaa hyvästellä jotain näin ikiomaa. Lauri kertoo biisin herättäneen keikkayleisössä pohdintoja sen sanomasta. Onko kyse kuitenkin jostakin muusta kuin vain riipaisevasta omistushaluisen parisuhteen erokappaleesta vai voisiko kyse olla pakkomielteisen fanin pelosta joutua eroon palvonnan kohteesta, jota ei ehkä ole edes ikinä tavannut?

Tapahtuu-albumi yhdistää musiikillisesti juurevaa, kitaravetoista pop/rock-soundia moderneihin tuotantotapoihin. Ilmaisuvoimainen laulu, rikkaat taustalaulut, huolitellut kitarasoolot ja lepäävät groovet luovat pohjan soundimaailmalle, jota on väritetty muun muassa kanteleella, autoharpulla ja Omnichordilla. Ystävänpäivänä julkaistavan levyn teemat pyörivät ystävyyden ja rinnallaelämisen ympärillä. Ihastuminen, rakastuminen ja rakastaminen, innostuneisuus, ihailu ja pakahtuminen vaihtuvat välillä epätoivoon, haikeaan kaipuuseen ja suloiseen melankoliaan.

 

 

Lauri Schreckin tausta multi-instrumentalistina näkyy levyllä useissa eri kappaleissa ja erityisesti niiden tuotannossa. Kauniimpi kuin -kappaleessa Lauri lisäsi kahdeksan konserttikanteleraitaa tuomaan juuri sellaista arktista ja maagista harppumaista väriä, mistä vain kansallissoittimellamme voi tuottaa. Fanipostia-biisissä Suomen ykkösperkussionisti Abdissa ”Mamba” Assefa puolestaan tuo vastaansanomatonta kilisevää ja kolisevaa svengiä, josta hänet erityisesti tunnetaan.

Albumin ja singlet julkaisee Eclipse Music.

Yhtye keikkailee levynjulkaisun merkeissä seuraavasti

3.2. TTT-klubi Tampere
14.2. Bar Loose, Helsinki,
16.3. Pikku Hanhi, Lahti
26.4. Oluthuone Haavi, Helsinki

Lauri julkaisi juuri kitaransoiton oppikirjan nimeltä Suomalainen kitarakirja. Teoksen kustantama kirja on omin voimin toteutettu lähes kaiken kattava kitaransoittokirja. Se sisältää ennen kaikkea melkoisen määrä esimerkkejä oikeista biiseistä, joiden kautta soittotekniikoista ja musiikillisessa ajattelussa edetään. Teos osoittaa, että teoriasta on hyötyä, mutta kaiken ei tarvitse lähteä siitä, vaan olennaista on se, että soittoharrastus ei pilaa soittamisen riemua.

Helsingin Sanomat kuvaili Suomalaista kitarakirjaa todennäköisesti perusteellisimmaksi suomalaiseksi kitaransoittoon ja erityisesti sähkökitaran soittoon perehdyttäväksi teokseksi, jonka lähetysmistapa on selkeä ja rento.

https://laurischreck.com/fi/home-fi/

https://laurischreck.com/fi/videot/