Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.06.2023

Kirsi Kunnas saa oman runomuraalinsa Tampereelle Mirkka Rekolalle omistetun Runopuu-muraalin viereen

Kirsi Kunnakselle (1924 – 2021) omistetun muraalin maalaustyöt ovat alkaneet Tampereella. Kuvataiteilija Verna Tervaharjun toteuttama seinämaalaus julkistetaan 28.6.2023 Tammelan kaupunginosassa. Kolme vuotta sitten valmistunut, Annikin Runofestivaalin tuottama, Mirkka Rekolan runoutta sisältävä Runopuu-muraali sijaitsee viereisessä talossa. Kunnakselle omistettu Villiomenapuu-seinämaalaus on osa tänä vuonna yhteensä sata vuotta täyttävien Annikin Runofestivaalin ja Pirkkalaiskirjailijat ry:n juhlavuosien ohjelmaa.

 

Kuvassa on Verna Tervaharju harmaan betoniseinän vieressä, johon tulee muraali.

Verna Tervaharju ja muraaliseinä. Kuva: Simo Ollila

 

Runoilijaystävät saavat omat muraalinsa lähekkäin

– Kysessä on maassamme ainutlaatuinen runoutta ja kuvataidetta yhdistelevä teoskokonaisuus ja varmasti myös kiinnostava vierailukohde kulttuurin ystäville, Annikin Runofestivaalin tuottaja Simo Ollila iloitsee. – On valtavan hienoa ja liikuttavaa, että läheiset runoilijaystävykset Kunnas ja Rekola saavat heille omistetut teokset näin lähelle toisiaan. Tällä tavoin heidän elämäntyötään päästään juhlistamaan yhdessä, Ollila lisää.

Huomiota Kunnaksen aikuistuotannolle

Villiomenapuu-muraali sisältää katkelman Kirsi Kunnaksen vuonna 1986 ilmestyneestä Että iloni olisi puu -runosta. Hänellä oli runoon erityinen suhde, ja hän esitti sitä aivan viime vuosiinsa asti. Kunnaksen esikoisteoksen mukaan nimetty Villiomenapuu haluaa myös suunnata huomiota, enimmäkseen lastenrunoilijana muistetun, Kunnaksen vähemmän tunnettuun aikuistuotantoon.

Juhlavuottaan viettävien yhteishanke

Muraali on tänä vuonna juhlavuosiaan vietävien Annikin Runofestivaalin ja Pirkkalaiskirjailijat ry:n yhteishanke. Runofestivaali täyttää 20 vuotta ja Pirkkalaiskirjailijat viettää puolestaan 80-vuotisjuhliaan. Vuonna 2024 seinämaalaus on myös mukana juhlistamassa Kirsi Kunnaksen syntymän satavuotisjuhlavuotta.

 

Kuvassa ovat Mirkka Rekola ruudullisessa paidassa tummassa lippalakissa ja Kirsi Kunnas mustassa t-paidassa. Hänellä on ruskea riipus kaulassaan.

Mirkka Rekola ja Kirsi Kunnas Annikin runofestivaaleilla vuonna 2004. Kuva: Simo Ollila

 

Pirkkalaiskirjailijat tärkeä osa Kunnaksen elämää

– Kirsi Kunnas oli Pirkkalaiskirjailijoiden kunniajäsen ja hän osallistui aktiivisesti toimintaamme yli 60 vuoden ajan. Kirjailijayhteisö oli hänelle kuin laajennettu perhe. Siksi onkin ollut valtavan upeaa olla mukana luomassa tätä Kunnaksen kirjailijantyötä kunnioittavaa uniikkia teosta. Ja on hienoa, että Villiomenapuu sijaitsee kerrostalon seinässä keskellä kaupunkia ja ihmisten arkea, Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtaja Tiina Lehikoinen kertoo.

Muraalin sijainti & kiitokset

Osoitteessa Pinninkatu 16 sijaitsevan Villiomenapuu-runomuraalin toteutuksen mahdollistavat tuellaan SKR Pirkanmaan rahasto ja Tampereen kaupunki. Hanke on toteutettu läheisessä yhteistyössä As.oy Keski-Tammelan ja As.oy Osmonmäen kanssa.