Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.09.2023

KIRKA-musikaali saa ensi-iltansa Rovaniemen Teatterissa artistin syntymäpäivänä – ”Tämä on kunnianosoitus sille Kirkalle, joka halusi laulaa rokkia”

KIRKA – Surun pyyhit silmistäni –musikaali avaa Rovaniemen Teatterin suuren Tieva-näyttämön syksyn perjantaina 22. syyskuuta.

Kuvassa on Leena Lehtolainen kasvokuvassa.  Hänellä on pitkähköt punaruskeat, kiharat hiukset ja musta t-paita.

Henrik Hammarberg. Kuva: Petri Teppo/Studio Artica

 

Kyseisellä päivämäärällä juhlistetaan myös tarinan päähenkilön, Kirill Kirka Babitzinin (1950–2007) syntymäpäivää. Hän täyttäisi 73 vuotta.

Kirka lauloi itsensä suomalaisten sydämiin uniikilla äänellään ja karismallaan. Hän aloitti esiintymiset jo pikkupoikana. Ensimmäinen iso läpimurto tapahtui 17-vuotiaana kappaleella Hetki lyö.

Kirkan ura jatkui katkeamattomana aina kuolemaan saakka vuonna 2007. Monet hänen levytyksistään ovat jääneet suomalaisen musiikkihistorian ikivihreiksi.

Kirka oli huippuluokan ammattilainen

Rovaniemen Teatterin KIRKA – Surun pyyhit silmistäni –musikaalin on käsikirjoittanut Matti Laine ja ohjannut teatterin ja musiikin ammattilainen Katriina Honkanen.  Hänen mukaansa esitystä ei pidä katsoa historiallisena dokumenttina.

”Tämä on kirjailijan ja meidän näkemys Kirkan elämästä. Se perustuu faktoihin, mutta sitä ei pidä lukea totuutena, sillä tarinan kuljetuksessa on otettu taiteellisia vapauksia”, Honkanen muistuttaa.  

Esityksessä kuullaan kaikki Kirkan tunnetuimmat hitit, mutta mukana on myös hieman harvinaisempia kappaleita.

Honkasen mukaan Kirkan artistiuden syvin olemus oli rockin, soulin ja bluesin maailmassa. Sen ajan Suomessa oli kuitenkin mentävä vallinneen kulttuurimaiseman mukana. Suomi on iskelmän luvattu maa ja rockilla ei siihen aikaan ollut helppoa ansaita elantoaan. Varsinkin uransa jälkipuoliskolla Kirka julkaisikin hyvin paljon iskelmämusiikkia.

”Mutta kaiken mitä hän teki, hän teki taidolla ja tunteella. Sekin kertoo siitä, miten huippuluokan ammattilainen Kirka oli”, Honkanen summaa.

Honkanen ehti myös itse tavata Kirkan keikkapaikoilla muutamaan otteeseen.

”Hän oli ujo, eikä tehnyt itsestään mitään numeroa, vaikka muut hänen ympärillään hänestä ison numeron tekivätkin”, Honkanen muistelee.

Kirkan ohella Rovaniemen Teatterin esityksen roolihahmoina nähdään monia tämän aikala musiikki- ja viihdebisneksestä. Olennainen osa tarinaa ovat koko Babitzinin laulava perhe sekä Remu Aaltonen, Danny, Jaakko Salo, Rauno Lehtinen, Kassu Halonen, Kisu Jernström, Vexi Salmi, Kari Tapio, Markku Aro, Koivistolaiset ja Vicky Rosti.

Esitys kuin rock-keikka

Esityksen esillepanon idea on Honkasen mukaan lähtenyt siitä, että teoksella halutaan tehdä kunniaa Kirkan halulle ja kyvylle laulaa rokkia. Esityksen lavastuksesta ja puvustuksesta vastaa skenografi Ia Ensterä, jonka loihtimaa maailmaa Honkanen kehuu vuolaasti. ”Sitä katsoessa tulee tunne, kuin olisi rock-keikalla.”

Keskeinen osa esitystä on kapellimestari Minna Siitosen johtama bändi, joka on näkyvissä lavalla koko esityksen ajan.

Teoksen koreografiat on suunnitellut mm. Tanssii tähtien kanssa –ohjelmasta tuttu tanssija-koreografi Marko Keränen.

Kirkan nimiroolin näyttelee helsinkiläinen freelancernäyttelijä Henrik Hammarberg (s. 1984), joka on tehnyt musiikkiteatteria mm. Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Keskeisissä rooleissa ovat myös lukuisat Rovaniemen Teatterin omat näyttelijät. Esimerkiksi Sammy Babitzinin roolissa loistaa monilahjakkuus Timo Vuento ja Muska Babitzinina hurmaa taitava Siiri Partanen.

Katriina Honkanen antaa tunnustusta arktisen päänäyttämön työryhmälle ja näyttelijäkaartille.  ”Tuntuu, että täällä on jopa keskimääräistä korkeampi musikaalisuuden ja tanssitaiteen osaaminen”, Honkanen kiittelee.