Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.04.2021

Kirja ottaa kantaa - Suomiko onnellisen vanhuuden maa?

Kunnioitusta herättävä kirjoittajakaarti on laatinut kirjalliseen muotoon puheenvuoron vanhuudesta Suomessa. Kunnioitusta herättää paitsi kirjoittajien laaja perehtyneisyys lääketieteeseen, geriatriaan ja gerontologiaan, mutta myös pitkä kokemus suomalaisesta sosiaali- ja terveysjärjestelmästä. Johon ikääntyminen liittyy toimintakyvyn vajeiden ja niitä paikkaavien palveluiden näkökulmasta.

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta, jossa on sinisellä pohjalla valkoisella isolla tekstillä vanhuuden maa? ja alla on oranssi piirretty rollaattori nurin päin.

 

Onnellisuutta tarkastellaan eri näkökulmista, joskin päällimmäiseksi teoksesta jää tunnelma huoltosuhteesta, ikääntyneestä osana erilaisten tukien, palveluiden ja järjestelmien verkkoa. Kokonaisuus koostuu artikkeleista, eikä päällekkäisyydestä ole vältytty. Onnellisuus ja elämän laatu määritellään erityisesti kirjan toimittajien, Strandbergin ja Heikkisen artikkeleissa.

Heikkinen esittelee onnellisuuden elämänmittaisena hankkeena, tunteena, joka merkityksellistyy koko elämän ajan. Strandberg kirjoittaa vanhuudesta luonnollisena osana elämää, osa vain on pidentynyt ihmisten eliniän pidentyessä. Hyvän vanhenemisen edellytykset luodaan hänen mukaansa jo lapsuudessa, ja siksi hyvän elämän edellytyksiin, myös yksilön omiin valintoihin on vaikutettava.

Hoivan etiikka, välittämisen kulttuuri ja ikäsyrjintä olivat mielenkiintoisia aiheita, joiden soisi nousevan laajemminkin yleiseen keskusteluun. Teos sisältää hienovaraisia ehdotuksia ja ideoita tulevaisuuteen, tienviittoja Suomelle onnellisen vanhuuden maaksi. Konkreettisia ratkaisujakin mainitaan, mm. sosiaalinen resepti, josta on kansainvälistä kokemusta.

Kirjoittajien taustan ja osaamisen huomioiden olisin odottanut kärkevämpääkin suunnan näyttämistä, nykyisen tilanteen ja käytäntöjen haastamista ja rohkeita ideoita. Koska heillä olisi ollut siihen vaadittava uskottavuus, oikeutus ja tieto-taito. Toivottavasti kuulemme heistä vielä! Toisaalta artikkelikokoelma antaa kullekin meistä eväät toimia, tieto on tarjolla ymmärrettävästi, tieteelliset perustelut ovat kohdillaan ja lähteet johdattavat lisätiedon äärelle.

Suomi onnellisuustilastojen kärkeen myös, tai erityisesti ikäihmisten osalta.

Mervi Leivo

 

Suomiko onnellisen vanhuuden maa?
Toim. Timo Strandberg & Eino Heikkinen
Into Kustannus, 2021